Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν έχουν ήδη ειπωθεί, αλλά μιας και κανένας δεν ακούει, πρέπει να γυρίζουμε συνεχώς πίσω και να τα λέμε όλα ξανά από την αρχή - Ανρέ Ζιντ

Απολογισμός δράσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”

11 Οκτωβρίου, 2018

Το όραμα αλλά και τις δράσεις τους, για τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή, θα παρουσιάσουν μέλη και εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 το βράδυ στο “Οικόπολις”.
Σημαντικό ρόλο στο έργο της οργάνωσης έχουν οι “Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα”, οι οποίες αποσκοπούν στην αποτελεσματική διαχείριση καταστάσεων κρίσης και επεμβαίνουν σε περιοχές όπου παρατηρούνται προβλήματα συνύπαρξης μεταξύ αρκούδων και ανθρώπων, σε περιπτώσεις αρκούδων “εθισμένων” σε ανθρωπογενείς τροφικές πηγές και εξοικειωμένων με την ανθρώπινη παρουσία, αλλά και σε περιπτώσεις ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο. 
Στον απολογισμό δράσης περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του έργου, που ανέλαβε να υλοποιήσει η “Καλλιστώ”, με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αντικείμενα την ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε επιλεγμένη διαδρομή μέσα στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου και την κατάρτιση του προσωπικού και των εθελοντών του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου σε δράσεις ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα. 
Για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ως πλέον κατάλληλη κρίθηκε η διαδρομή 3,6 χιλιομέτρων από τη Βίτσα ως το γεφύρι του Κόκκορη, κοντά στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και το βασικό Κέντρο Πληροφόρησης της περιοχής. Υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις- παρεμβάσεις σε 32 σχολεία της περιοχής και σε πέντε κοινωνικούς φορείς, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.249 μαθητές. 
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου και των δράσεων κατάρτισης για τα δηλητηριασμένα δολώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της παράνομης και εξαιρετικά επιβλαβούς πρακτικής αυτής, έγιναν σεμινάρια κατάρτισης για στελέχη περιβαλλοντικών φορέων και δημιουργήθηκαν 150 κουτιά πρώτων βοηθειών, που περιέχουν φαρμακευτικό και κτηνιατρικό υλικό, καθώς και έντυπο με οδηγίες για τη διάσωση ζώων εργασίας από δηλητηρίαση (αφορά κυρίως τσοπανόσκυλα, αλλά και κυνηγόσκυλα). 
Τον Οκτώβριο του 2017 ξεκίνησε η υλοποίηση έργου που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και αφορά στην ενίσχυση των προσπαθειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού και ειδικών ομάδων πληθυσμού γύρω από το φαινόμενο “επιστροφής των μεγάλων σαρκοφάγων” σε ολόκληρη την Ευρώπη και, φυσικά, στην Ελλάδα. 
‘Οπως ξεκαθαρίζει πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της “Καλλιστώ”, Σπύρος Ψαρούδας, αν και μεγάλο μέρος των δράσεων εντάσσονται σε έργα που χρηματοδοτούνται από δημόσιους θεσμούς και πόρους, δεν εξαντλούνται σε αυτά, αλλά “υπάρχουν περιπτώσεις που θεωρούμε απαραίτητη την ανεξάρτητη παρέμβασή μας, για να ασκήσουμε έλεγχο στα κέντρα λήψης αποφάσεων”. 
«Πάντα εξετάζουμε προσεκτικά τις πηγές χρηματοδότησής μας και σημαντική στρατηγική επιλογή και δέσμευση της οργάνωσης παραμένει η έμπρακτη υιοθέτηση των βασικών αρχών διαφάνειας και λογοδοσίας, στο πλαίσιο των οποίων μετατρέψαμε, εθελοντικά, τα λογιστικά βιβλία μας σε τρίτης κατηγορίας και διενεργούμε ετήσιο οικονομικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές, ακόμα και για δραστηριότητες που αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Η προσπάθεια επίτευξης του στόχου αυτού, αν και εξαιρετικά δύσκολη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, φαίνεται να αποδίδει, αφού στον οικονομικό απολογισμό μας για το 2017, καταγράφεται για τρίτη συνεχή χρονιά σημαντική αύξηση του μεριδίου που καταλαμβάνουν τα έσοδα από πόρους, πέραν αυτών που προέρχονται από “θεσμικούς φορείς”, πέραν δηλαδή των πόρων που προέρχονται από τη συμμετοχή της “Καλλιστώ” σε συγχρηματοδοτούμενα έργα (όπως π.χ. ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE)» διευκρινίζει ο κ.Ψαρούδας. 

Να.Κ.

Read previous post:
Ινδονησία-Σεισμός: Τερματίζονται οι έρευνες ενώ αγνοείται η τύχη περίπου 5.000 ανθρώπων

Οι αρχές της Ινδονησίας έδωσαν σήμερα εντολή να τερματιστούν οι έρευνες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν τον...

Close