Εκατομμύρια είχαν δει το μήλο να πέφτει, αλλά μόνο ο Νεύτων ρώτησε γιατί. Bernard Baruch, 1870-1965, Αμερικανός επιχειρηματίας & πολιτικός

Απώλειες 25% στις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών το 2018 -Οι επενδυτές έχασαν $380 δισ.

28 Δεκεμβρίου, 2018

Τη χειρότερη χρονιά από την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη είχαν φέτος οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με απώλειες ύψους 25%.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται η διαρκής χαμηλή κερδοφορία, τα ξεπερασμένα επιχειρηματικά μοντέλα, τα αρνητικά επιτόκια και το Brexit.

Η πτώση έχει κοστίσει στους επενδυτές περίπου $380 δισ. και έχει οδηγήσει όλες τις μεγάλες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να τελούν υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία.

Ενδεικτικά ο δείκτης P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) διαμορφώνεται στο 0,6% έναντι 1,1% των κορυφαίων έξι αμερικανικών τραπεζών και 1% του Δείκτη MSCI Αναδυόμενων Ασιατικών Τραπεζών.

«Ο τομέας των ευρωπαϊκών τραπεζών αποφέρει περισσότερα χρήματα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια αλλά συνεχίζει να έχει χαμηλή κερδοφορία συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο αμερικανικό ή ασιατικό», σημειώνει ο Ronit Ghose, επικεφαλής αναλυτής τραπεζών της Citigroup.

«Οι τιμές των μετοχών κινούνται χαμηλότερα φέτος περίπου τρεις φορές περισσότερο από τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τα κέρδη», προσθέτει.

Read previous post:
Ρωσία: Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κοινοπραξία με τον ΟΠΕΚ

Εγκαταλείπει η Ρωσία το σχέδιο, που ήθελε την ίδια και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξίας με τον...

Close