Η πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ανακατεύονται σε όσα τους αφορούν. - Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής

Απώλειες 2,5% για την τουρκική λίρα στην πέμπτη μέρα πτώσης

28 Μαρτίου, 2019

Πτώση κατά 2,5% σημειώνει η τουρκική λίρα στο trading της Πέμπτης, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απότομης αρνητικής κίνησης, εν μέσω αυξημένων φόβων επιστροφής στην κρίση του περσινού καλοκαιριού.

To κόστος δανεισμού του νομίσματος με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) εκτινάχθηκε στο 1.000%, την Τετάρτη, φτάνοντας ως και το 1.337%, μετά το 325% της Τρίτης, που ήταν και το πιο υψηλό επίπεδο από το 2001. Πρόκειται για υπερτριπλάσιο νούμερο σε σχέση με αυτό της Τρίτης και πολύ μεγαλύτερο από το 23% της περασμένης εβδομάδας

Σήμερα, η ισοτιμία του νομίσματος κυμαίνεται στις 5,4629 λίρες ανά δολάριο.

Με τις τοπικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγες ημέρες, οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν «ακραία» μέτρα, όπως υποστηρίζει ένας επενδυτής, για να προστατέψει την αξία του νομίσματός της.

«Στέλνει σήμα ότι κάτι είναι δυσλειτουργικό, ειδικά επειδή η λίρα βρίσκεται ακόμα σε πτώση παρά αυτή την τεράστια έλλειψη στην αγορά offshore», λέει ο Πωλ Μακναμάρα, υπεύθυνος επενδύσεων για τις αναδυόμενες αγορές στη GAM. «Είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αντίστοιχο στις αναδυόμενες αγορές».

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το συνολικό όριο του κόστους δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) σε 30% από 20% για πράξεις ανταλλαγής που δεν έχουν ωριμάσει, σε μία κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τράπεζας, δήλωσαν οι τραπεζίτες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τράπεζα είχε αυξήσει το όριο στο 20% τη Δευτέρα από 10% προηγουμένως. Η τράπεζα χρησιμοποιεί την αγορά swap τουρκικής λίρας για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης ρευστότητας των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Read previous post:
Γ. Πρωτούλης: «Το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια φτηνή πρώτη ύλη για το κεφάλαιο, φορτώνεται στις πλάτες των εργαζομένων»

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε...

Close