Ποτέ τίποτε μεγάλο δεν επιτεύχθηκε χωρίς κίνδυνο. Νικολό Μακιαβέλι, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος

Αποφυλάκιση του πρώην Προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο

6 Δεκεμβρίου, 2023

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού διέταξε χθες Τρίτη την «άμεση» αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φουχιμόρι, 85 ετών, ο οποίος εξέτιε από το 2009 ποινή κάθειρξης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με απόφασή του που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κορυφαίος δικαστικός θεσμός της χώρας της Λατινικής Αμερικής διέταξε την «άμεση» απελευθέρωση του πρώην αρχηγού του κράτους (1990-2000), που είχε κριθεί ένοχος για τους θανάτους 25 ανθρώπων σε επιχειρήσεις τάγματος θανάτου του στρατού, στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος ο κ. Φουχιμόρι ονόμαζε πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» (1980-2000).

Το Ανώτατο Δικαστήριο -στην απόφαση του οποίου δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση- επανέφερε έτσι σε ισχύ τη χάρη που είχε παραχωρηθεί από πρώην πρόεδρο στον κ. Φουχιμόρι το 2017 και ανακλήθηκε με απόφαση του ιδίου του κορυφαίου δικαστικού θεσμού δυο χρόνια αργότερα.

Είχε ήδη δώσει εντολή τον Μάρτιο του 2022 να αποφυλακιστεί ο κ. Φουχιμόρι, ο οποίος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας. Όμως μερικές εβδομάδες αργότερα, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΔΑΔ), με έδρα την Κόστα Ρίκα, διέταξε το περουβιανό κράτος να «απόσχει από την εκτέλεση» της απόφασης αυτής.

Η χώρα, την οποία κυβερνούσε ακόμη τότε ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, εκλεγμένος με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, συμμορφώθηκε προς την απόφαση του ΔΔΑΔ.

Η οικογένεια του πρώην αρχηγού του κράτους, κρατούμενου στη μικρή φυλακή Μπαρβαντίγιο, μέσα σε αστυνομική εγκατάσταση της πρωτεύουσας, έχει ζητήσει επανειλημμένα να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας ο ογδονταπεντάχρονος.

Ο πρώην πρόεδρος πάσχει ιδίως από προβλήματα στην καρδιά, στο αναπνευστικό σύστημα, στο νευρολογικό σύστημα -παρουσιάζει μεταξύ άλλων παράλυση στο πρόσωπο- και αρτηριακή υπέρταση.

Νοσηλεύτηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο, εσπευσμένα, λόγω «καρδιακών αρρυθμιών».

Σιδηρά πυγμή

Δικηγόρος του πρώην προέδρου, ο Έλιο Ριέρα, πήγε στη φυλακή Μπαρβαντίγιο για να συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να απελευθερωθεί ο κ. Φουχιμόρι.

«Ο (σ.σ. πρώην) πρόεδρος φάνηκε πολύ ικανοποιημένος, υποδέχθηκε τη διαταγή (του Ανωτάτου Δικαστηρίου) με μεγάλη χαρά», δήλωσε ο ποινικολόγος στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Ομάδα υποστηρικτών του δεξιού πρώην προέδρου, με λευκά μπλουζάκια στα οποία ήταν τυπωμένο το σύνθημα «Ελευθερία στον Φουχιμόρι», ήταν παρόντες επιτόπου. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη φυλακή και γύρω από αυτήν, πιστοποίησαν πλάνα που μεταδόθηκαν από ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (APRODEH) από την πλευρά της κατήγγειλε την απόφαση, επισημαίνοντας πως αντίκεται προς την απόφαση του ΔΔΑΔ.

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι κυβέρνησε το Περού με σιδηρά πυγμή, προτού αναγκαστεί, αντιμέτωπος με ολοένα μεγαλύτερη πίεση από την αντιπολίτευση, να καταφύγει τον Νοέμβριο του 2000 στην Ιαπωνία, τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς του.

Την παραίτησή του από την προεδρία την ανακοίνωσε μέσω φαξ.

Αφού εκδόθηκε στο Περού από τη Χιλή το 2007, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε δυο χρόνια αργότερα.

Παρά το αίτημα να τού δοθεί «χάρη» που υποβλήθηκε το 2017 εξ ονόματος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της χώρας για τις πράξεις της κυβέρνησής του, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι δίχαζε τους Περουβιανούς όσο λίγοι πολιτικοί στην ιστορία της χώρας των Άνδεων με κάπου 32 εκατομμύρια κατοίκους.

Για κάποιους, αυτός που είχε το προσωνύμιο «El Chino» («ο Κινέζος») έδωσε ώθηση στην οικονομία του Περού με τις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές του και νίκησε τους αντάρτες των οργανώσεων Φωτεινό Μονοπάτι (μαοϊστές) και Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου (γκεβαριστές).

Άλλοι θυμούνται πάνω απ’ όλα τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις αυταρχικές μεθόδους του, που τον οδήγησαν πίσω από τα σίδερα, αφού χαρακτηρίστηκε ο ηθικός αυτουργός δυο σφαγών αμάχων που διαπράχθηκαν από τάγμα θανάτου των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Φωτεινού Μονοπατιού.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ