Όποτε στερούμε τις ελευθερίες από αυτούς που μισούμε, ανοίγουμε το δρόμο για να χάσουν τις ελευθερίες τους αυτοί που αγαπάμε. - Wendell Willkie, 1892-1944, Αμερικανός πολιτικός

Από σήμερα ELA

11 Φεβρουαρίου, 2015

Σήμερα Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 τίθεται επί της ουσίας σε εφαρμογή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βάσει της οποίας χρηματοδοτικά μέσα όπως ομόλογα τα οποία εκδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο ή φέρουν την εγγύησή του παύουν να είναι αποδεκτά ως ενέχυρο, και πλέον οι ελληνικές τράπεζες στρέφονται προς τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) ως αποκλειστική πηγή ρευστότητας.

Χθες εκδόθηκε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετική απόφαση, όπου επαναλαμβάνεται πως κατόπιν αξιολόγησης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κρίνει πως δεν είναι δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, και συνεπώς η Ελληνική Δημοκρατία δεν θεωρείται πλέον ότι πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

«Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος πρέπει να ισχύσουν όσον αφορά τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα μέσα που εκδίδονται ή είναι πλήρως εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για απόφαση που αναμένεται να ληφθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ την επόμενη Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, με την οποία θα αυξηθεί η αρχική γραμμή του ELA – η οποία σήμερα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ.

Βάσει εκτιμήσεων, η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων, γνωστή και ως κενό ρευστότητας, την οποία καλούνται να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις εκροές του τελευταίου διμήνου, υπερβαίνει τα 70 δισ. ευρώ.

Read previous post:
Λιβύη: Τελειώνουν εντός τριμήνου τα αποθέματα αλευριού, κίνδυνος για μη ανανέωση και πείνα

Close