Αυτή και μόνο είναι η ρίζα από όπου ξεπετιέται ένας τύραννος: όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά είναι ο προστάτης. Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

Απ. Τζιτζικώστας: «Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη η ΠΚΜ με 70.000 νέες θέσεις εργασίας»

30 Σεπτεμβρίου, 2023

Να αξιοποιήσουν το μοναδικό δυναμικό και την αναπτυξιακή πορεία της Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές από το βήμα του 3ου Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της περιφερειακής οικονομίας της Κ. Μακεδονίας, μέσα από συγκεκριμένους δείκτες, αλλά και στις προοπτικές που έχει η περιοχή για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες καθιστούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας για όλη τη χώρα. «Το 87% του συνολικού προϋπολογισμού μας, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους κατευθύνεται στην ανάπτυξη και σε μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σήμερα η Κ. Μακεδονία είναι μια ισχυρή Περιφέρεια στην Ελλάδα και βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης με:

9% αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα σε ένα χρόνο, από το 2022.

70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία.

Εξαγωγές που φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ και πρώτη στη χώρα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Την παραγωγή του 25% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας.

Διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στις τουριστικές υποδομές, αύξηση 24% στα έσοδα από τον τουρισμό και 23% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών, στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας στην περιοχή

Μία από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη στην αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε ακόμα για τα μεγάλα έργα που ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα σε όλους τους τομείς και κυρίως στις υποδομές και αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη στην ανάπλαση της ΔΕΘ, στο νέο Flyover, στη λειτουργία του Μετρό και στο ThessIntec.

Τέλος, καλωσορίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Dominique de Villepin στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε στους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας.