Ένα έθνος για να έχει καλούς στρατιώτες, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο. Napoleon Bonaparte, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ: Το Μεξικό δεν θα συλλαμβάνει τους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ

25 Ιουνίου, 2019

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, διέψευσε σήμερα ότι έχει δοθεί εντολή στους στρατιωτικούς να συλλαμβάνουν τους παράτυπους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που συνάφθηκε με την Ουάσιγκτον.

«Καμία εντολή δεν δόθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση (…) δεν είναι αυτός ο ρόλος μας» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του κράτους του Μεξικού, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί.

Σε μια φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου, που τραβήχτηκε το Σαββατοκύριακο, διακρίνονται δύο γυναίκες κι ένα κοριτσάκι ενώ συλλαμβάνονται από βαριά οπλισμένα μέλη της Εθνοφρουράς, την ώρα που προσπαθούν να διασχίσουν τον παραμεθόριο ποταμό Ρίο Μπράβο, στο Σιουδάδ Χουάρες (βόρεια), με στόχο να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο προκάλεσε αγανάκτηση και πυροδότησε θύελλα επικρίσεων κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της μεξικανικής κυβέρνησης.

Πολλοί Μεξικανοί διατύπωσαν την εκτίμηση ότι αυτή η σύλληψη δείχνει πως η ανάπτυξη στρατιωτικών στα βόρεια σύνορα της χώρας συνιστά ένα «αόρατο τείχος», αναφερόμενοι στην προεκλογική υπόσχεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να οικοδομήσει ένα τείχος μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα πληρώσει το Μεξικό.

«Δεν τους έχουν δοθεί αυτές οι εντολές. Δεν βρίσκονται εκεί για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αυτή είναι δουλειά των μεταναστευτικών αρχών, όχι του στρατού» συνέχισε ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Θα ερευνήσουμε αυτό το περιστατικό προκειμένου να μην διαπράττεται καμία υπερβολή» υπογράμμισε ο ίδιος προσθέτοντας: «Πρέπει να αποφύγουμε κάθε αντιπαράθεση με τις κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Οι δηλώσεις του Μεξικανού προέδρου αντικρούουν εκείνες που έκανε χθες ο υπουργός Άμυνας του Μεξικού, Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο στρατός και η Εθνοφρουρά όχι μονάχα να ανακόπτουν την πορεία των μεταναστών κατά τη διέλευσή τους από το μεξικανικό έδαφος, αλλά επίσης να τους συλλαμβάνουν, όταν επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.

«Θεωρώντας ότι η (παράτυπη) μετανάστευση δεν είναι έγκλημα, αλλά διοικητικό παράπτωμα, εμείς θα τους συλλαμβάνουμε και θα τους θέτουμε στη διάθεση των μεταναστευτικών αρχών» είπε ο Σαντοβάλ.

Read previous post:
Οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών

 Οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και...

Close