Αν δεν μπορεί να εκφραστεί με αριθμούς, δεν είναι επιστήμη, είναι γνώση. Robert Heinlein, 1907-1988, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Αντίθετη στην αποκατάσταση του RUSADA η Λίντα Χέλελαντ

19 Σεπτέμβριος, 2018

Η αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), Λίντα Χέλελαντ, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σε πρόταση για την αποκατάσταση της ρωσικής υπηρεσίας κατά του ντόπινγκ (RUSADA), εάν προκύψει θέμα ψηφοφορίας κατα την συνεδρίαση στις Σεϊχέλες που θα γίνει την Πέμπτη.
Η Νορβηγίδα, το ανώτερο μέλος της ηγεσίας του WADA που εκφράζει την αντίθεσή του στην κίνηση, δήλωσε ότι η Ρωσία έπρεπε ακόμη να ικανοποιήσει βασικά κριτήρια για την επάνοδο της στο διεθνή οργανισμό κατά του ντόπινγκ.
«Μπορώ να δω ότι σημειώνεται πρόοδος και αναγνωρίζω τις προσπάθειες του RUSADA, αλλά, όσο δεν αναγνωρίζεται η έκθεση ΜακΛάρεν και ο WADA δεν έχει ακόμα πρόσβαση στα εργαστήρια της χώρας, θα καταψηφίσω την αποκατάσταση της Ρωσίας» δήλωσε η Χέλελαντ.
«Φοβάμαι ότι η επιλογή της ευκολότερης διεξόδου θα βλάψει τελικά τον WADA στο μέλλον. Πρέπει να αγωνιστούμε για τους αθλητές σε όλο τον κόσμο. Εάν επιλέξουμε να αποκαταστήσουμε το ρωσικό οργανισμό, αψηφούμε την ίδια τη βούληση των επιτροπών και των οργανώσεων των αθλητών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δήλωσαν με πολύ σαφήνεια ότι δεν θα το δεχθούν» τόνισε η ίδια.
Ο RUSADA τέθηκε σε αποκλεισμό τον Νοέμβριο του 2015 μετά από μια έκθεση του WADA που περιγράφει αναλυτικά στοιχεία για συστηματικό ντόπινγκ στο ρωσικό αθλητισμό. Από τότε ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει ευρείες μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια ανανέωσης του συστήματος αντιντόπινγκ της Ρωσίας και αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης στον αθλητισμό της χώρας.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να ανακτηθεί η διαπίστευση, οι ρωσικές αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν τα συμπεράσματα της έκθεσης του WADA, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι αθλητές επωφελήθηκαν από ένα κρατικό πρόγραμμα για να αποκρύψουν θετικούς ελέγχους ντόπινγκ σε μια περίοδο πέντε χρόνων. Η Ρωσία απέρριψε έντονα αυτούς τους ισχυρισμούς.
Οι αρχές πρέπει επίσης να παρέχουν πρόσβαση στα δείγματα ούρων που είναι αποθηκευμένα στο εργαστήριο της Μόσχας, κάτ που επίσης δεν έχει συμβεί.
Αν τελικά προκύψουν νέα στοιχεία και υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης ή αποφασιστεί η συνέχιση της αναστολής διαπίστευσης του RUSADA και του εργαστηρίου της Μόσχας, θα γίνει γνωστό αύριο στις Σεϊχέλες.

Read previous post:
«Αποκάλυψη ο Καμαρά», λέει ο Πέδρο Μαρτίνς

Συνέντευξη του Πέδρο Μαρτίνς φιλοξενεί η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.

Close