Μην ξεγελιέστε ώστε να πιστέψετε ότι ένας άνθρωπος, επειδή είναι πλούσιος, είναι απαραίτητα και έξυπνος. Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για το αντίθετο - Julius Rosenwald

Αντίδραση του εμπορικού κόσμου για τις ζημιές στην Ερμού

Συνεργεία συγκροτεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Ερμού, χθες το βράδυ από τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν..

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος «η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του νόμου Ν. 3775/21.7.2009 άρθρο 20, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων». Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας και μάλιστα τέτοιας μεγάλης έντασης.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν όλες ανεξαιρέτως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πολύ σημαντική για αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας που θα συμβάλει στην επιβίωσή τους. Μόλις τα συνεργεία του ΕΒΕΑ ολοκληρώσουν την καταγραφή, θα αποσταλεί άμεσα επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου, σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζητούμε και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ενίσχυση των μέτρων διασφάλισης της δημόσιας τάξης, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια νέα περιστατικά στο πολύπαθο εμπορικό κέντρο της Αθήνας».

 

Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη

 

 

Σε σημερινή δήλωσή του για το θέμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης αναφέρει ότι: “…Η σημερινή εικόνα των καταστημάτων στην Ερμού μετά τα χθεσινά έκτροπα, είναι αποκαρδιωτική. Για ακόμα μία φορά συνάδελφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας παράλογης και ακατανόητης συμπεριφοράς. Όποιος και αν είναι ο σκοπός μιας διαμαρτυρίας από τους συμμετέχοντες, σίγουρα δε μπορεί να προωθείται με τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για την οικονομική επιβίωση να βρίσκουν τα καταστήματά τους σε αυτήν κατάσταση. Επίσης δεν μπορεί να συγχέεται αυτού του είδους η συμπεριφορά με την όποια επίκληση ατομικών δικαιωμάτων, διότι εκ των πραγμάτων το πρώτο υπονομεύει το δεύτερο. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου, όπως και αυτό οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τα δικαιώματά και τη περιουσία μας. Θεωρούμε ότι δημοκρατικό δικαίωμα μας είναι και η προστασία της επαγγελματικής μας στέγης, από την οποία ζούμε εργοδότες και εργαζόμενοι και που με μεγάλο κόπο και θυσίες προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε. Ζητούμε από την πολιτεία να διασφαλίσει την τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας και καλούμε τους “διαμαρτυρόμενους” να επιδείξουν κοινωνική συνείδηση. Δεν φταίνε οι καταστηματάρχες σε τίποτα να είναι εξιλαστήρια θύματα όσων αποφάσισαν, για δικούς τους λόγους, να προκαλέσουν ζημιές σε συνολικά 64 καταστήματα εκ των οποίων τα 57 είναι εμπορικά με κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ, που σίγουρα δεν περισσεύουν, αλλά όμως απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι βανδαλισμοί, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εν μέσω τουριστικής περιόδου…”

 

 

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

 

Απροστάτευτος, δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ότι αισθάνεται ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας μετά τα χθεσινά επεισόδια καθώς «οι αγωνιώδεις προσπάθειες όλων των φορέων της πόλης, για σταδιακή αποκατάσταση του κλίματος ασφαλείας, τελικά έπεσαν στο κενό.

Παρά τις επανειλημμένες πορείες και εκδηλώσεις που αναγγέλλονται στο κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και των εκπτώσεων, το κόστος που καταγράφεται αφορά αφ’ ενός τις υλικές ζημιές που είναι σοβαρές, αφ’ ετέρου την απώλεια της εμπορικής κίνησης καθώς και την αποκαρδιωτική εικόνα του εμπορικού κέντρου, που προβάλλεται στους πολυπληθείς ξένους επισκέπτες της πόλης».

Ο πρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Καφεΐνης δήλωσε ότι ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας είναι επάνω σε ένα ακυβέρνητο καράβι και κάνει έκκληση να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποκατασταθεί άμεσα το αίσθημα της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, απομονώνοντας ακραίες πρακτικές και συμπεριφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται» αναφέρει ο σύλλογος και επισημαίνει πως «καμιά πρόνοια δεν φαίνεται να λαμβάνουν οι αρμόδιοι φορείς, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται κυριολεκτικά περιουσίες συναδέλφων εμπόρων, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον σε απόγνωση και αγωνιούν κάθε φορά.

Read previous post:
Έκπτωση 50% από την Hellenic Seaways για όσους επισκεφθούν την Πάρο τον Δεκεπενταύγουστο

Έκπτωση 50% στα εισιτήρια επιβατών και ΙΧ με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Nήσος Σάμος», προσφέρει η εταιρεία Hellenic Seaways για...

Close