Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι σταματούν να μαθαίνουν, είναι ότι γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να ρισκάρουν μια αποτυχία. John X. Gardner, 1912-2002, Αμερικανός πολιτικός

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας

6 Αυγούστου, 2020

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλειος Κουκουσάς ανέλαβε, από τις αρχές του μήνα, τα καθήκοντα του προέδρου στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

Ο νέος πρόεδρος έχει ενημερωθεί ήδη αναλυτικά από το προσωπικό του Ινστιτούτου για ζητήματα διοικητικού, οικονομικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική λειτουργία του Ιδρύματος, καθ’ όλο το διάστημα της απουσίας Προέδρου και παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου που έπληξαν τη Βενετία και την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση της Covid-19.

Κατά τη συνεργασία με τον Γραμματέα και τον Οικονομικό Διευθυντή ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες και οργανωτικές ανάγκες του Ινστιτούτου, ενώ ζητήθηκε να κατατεθούν προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Κουκουσάς ενημερώθηκε για μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων του Ινστιτούτου που πρόκειται να γίνουν σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ινστιτούτα από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Πεκίνο, την Αμερική, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και αφορούν στην ανάδειξη των διαφόρων πτυχών του ελληνικού Πολιτισμού κατά την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο (4ος-18ος αι.). Αποφασίσθηκε ότι όλες θα υλοποιηθούν σταδιακά, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να προγραμματισθεί μια σειρά νέων εκδηλώσεων (συνέδρια, εκθέσεις, κ.ά.) σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, επ᾽ ευκαιρία των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οι οποίες θα αναδείξουν την σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για την Ευρώπη και τους λαούς της Βαλκανικής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου προγραμμάτισε σειρά συναντήσεων με τους θεσμικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης της Βενετίας.

Την Κυριακή 2/8, μετά τη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ενημερώθηκε για την υπό εξέλιξη διαδικασία αποκατάστασης του δαπέδου του Ναού, το οποίο είχε υποστεί ζημιές λόγω καθιζήσεων, ενώ στο πλαίσιο των καθηκόντων του (που απορρέουν από το νόμο 4505/2017), επισκέφθηκε μαζί με τον Οικονομικό Διευθυντή όλα τα ακίνητα του Ινστιτούτου που χρήζουν ανακαίνισης. Συναντήθηκε επίσης, στις 5 Αυγούστου, στην έδρα του Ινστιτούτου με τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στη Βενετία, καθηγητή Μπρούνο Μπερνάντι (Bruno Bernardi), παρουσία του Γραμματέα του Ινστιτούτου.

Ο επίτιμος πρόξενος εκδήλωσε την επιθυμία για συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και εξετάστηκε η δυνατότητα συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού για το 1821, με τον πρόξενο να παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Κουκουσάς τόνισε ότι το Ινστιτούτο θα αναλάβει μια σειρά δράσεων ενόψει του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και ότι προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον πρόεδρο της Scuola Grande di San Marco, Μάριο Πο (Mario Po), ο οποίος ξενάγησε τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Ινστιτούτου στο Μουσείο και τους χώρους του εν λόγω ιδρύματος. Κατόπιν συζήτησαν για τη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου «La medicina tra anima e corpo, dal platonismo bizantino all’umanesimo italiano», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Βενετία.

Επιπλέον εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο φορέων.

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Πώς βίωσε τη στιγμή της έκρηξης ένας Γαλλολιβανέζος που ζει στη Θεσσαλονίκη

Την επόμενη μέρα για τον Λίβανο και ιδιαίτερα την ελληνική κοινότητα, που «μετρά» τις δικές της απώλειες από τη φονική...

Close