Η απόρριψη της ξένης κουλτούρας είναι ένδειξη βαρβαρότητας, ενώ η κατανόηση της ξένης βαρβαρότητας είναι ένδειξη κουλτούρας. Εβγκένι Κασέγιεφ, Σύγχρονος Ρώσος γνωμικογράφος

Ανακριβείς οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, απαντά η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση

6 Δεκέμβριος, 2018

«Ανακριβές», «απαράδεκτο και προσβλητικό» χαρακτηρίζει η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση το δελτίο Τύπου του σωματείου εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ΑΘηνών «Δρομοκαΐτειο», που καταγγέλλει την απουσία μεταφραστή από το νοσοκομείο για τους πρόσφυγες και μετανάστες με ευθύνη της οργάνωσης.

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της, «όλες οι ενέργειες διερμηνείας εξυπηρετούνται κατόπιν αιτήματος του εκάστοτε φορέα υγείας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του οποίου, επιλέγεται ο πλέον δόκιμος τρόπος εξυπηρέτησης του αιτήματος (φυσική παρουσία εκτάκτως ή ομάδα σε μόνιμη βάση ή τηλεφωνική διερμηνεία)».

Στο Δρομοκαΐτειο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η ομάδα διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης διαχρονικά έχει συνδράμει σε εθελοντική βάση καλύπτοντας όλα τα επείγοντα αιτήματα σε διερμηνεία». Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος εντάχθηκε το Δρομοκαΐτειο τον Μάιο του 2018 με παρουσία μόνιμης ομάδας τριών διερμηνέων (αραβικά, φαρσί, ουρντού), όμως λόγω ιδιαίτερης υποαξιοποίησης των διερμηνέων το πρώτο τετράμηνο, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης η μόνιμη ομάδα αποσύρθηκε ώστε να αξιοποιηθεί στις ανάγκες άλλων νοσοκομείων, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν να καλύπτονται οι ανάγκες του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

«Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τη φύση των ψυχιατρικών περιστατικών, η ΜΕΤΑδραση συνεχίζει από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα, να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα του Δρομοκαΐτειου παρέχοντας υπηρεσίες διερμηνείας σε οποιαδήποτε γλώσσα ζητείται, άμεσα είτε με φυσική παρουσία είτε τηλεφωνικώς», αναφέρεται.

Εξάλλου, σχετικά με το περιστατικό της απόπειρας αυτοκτονίας που καταγγέλλεται από το σωματείο, η οργάνωση απαντά ότι «ανταποκρίθηκε επαρκώς σε όλα τα σχετικά αιτήματα του νοσοκομείου ακριβώς την ημέρα που ζητήθηκαν».

Επίσης, η οργάνωση επισημαίνει ότι με χρηματοδότηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μάρτιο 2018 έχει καλύψει περισσότερα από 17.000 αιτήματα διερμηνείας, ακόμα και σε έκτακτα περιστατικά, σε 44 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη την Ελλάδα είτε με φυσική παρουσία είτε τηλεφωνικά, «παρόλο που οι αρχικοί στόχοι ήταν να εξυπηρετηθούν 14.000 αιτήματα σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Και προσθέτει: «Ως εκ τούτου η ΜΕΤΑδραση θα είχε τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης δράσης, εντούτοις με μεγάλη προσπάθεια, παρατείνουμε την παροχή διερμηνείας στα νοσοκομεία χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση».

Read previous post:
Κύπρος: Ετοιμότητα της κυβέρνησης για βοήθεια στους Τουρκοκύπριους, που πλήγηκαν από πλημμύρες

«Είμαστε έτοιμοι να την παράσχουμε κάθε βοήθεια στους Τουρκοκύπριους», δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στα...

Close