Επειδή ένα πολιτικός ποτέ δεν πιστεύει αυτά που λέει, εκπλήσσεται όταν οι άλλοι τον πιστεύουν. Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες ποινές για τους «στημένους αγώνες» στην Βραζιλία

30 Μαΐου, 2023

    Ενας Βραζιλιάνος παίκτης, αποκλείσθηκε από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, από αθλητικό δικαστήριο της χώρας, στην πρώτη καταδίκη, που σχετίζεται με το σκάνδαλο «στημένων αγώνων» στην Βραζιλία.

    Πρόκειται για τον 21χρονο πρώην μέσο της Βίλα Νόβα (Β` κατηγορία), Μάρκος Βινίσιους Αλβες Μπαρέϊρα, γνωστό και ως «Ρομάριο», στον οποίο επεβλήθη ταυτόχρονα και πρόστιμο 25.000 ρεάλ (σ.σ. σχεδόν 5.000 ευρώ), σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Ανώτατου Δικαστηρίου Αθλητικής Δικαιοσύνης (STJD).

    Σημειώνεται, ότι η δικηγόρος του καταδικασθέντος, Ονταϊρ Μενέσες, δήλωσε ότι ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

    Ενας άλλος ποδοσφαιριστής της Βίλα Νόβα, ο Γκάμπριελ Ντομίνγκος, 22 ετών, καταδικάσθηκε από το ίδιο δικαστήριο, σε αποκλεισμό 720 ημερών και πρόστιμο 15.000 ρεάλ (σ.σ. περίπου 3.000 ευρώ).    Αμφότεροι, έχουν απομακρυνθεί από τους συλλόγους τους.

    Αυτές, είναι οι πρώτες δύο καταδίκες για την υπόθεση των «στημένων αγώνων» που συγκλόνισε την Βραζιλία, μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι «βασιλιάς» και όπου ανθεί, το διαδικτυακό στοίχημα.

    Το σκάνδαλο αυτό, αφορά μέχρι σήμερα, σε περίπου 15 αγώνες Α` και Β` κατηγορίας, ενώ η εισαγγελία της πολιτείας Γκόιας, που έχει αρχίσει έρευνα, υποπτεύεται εγκληματικό δίκτυο υψηλών κερδών, σε ιστοσελίδες στοιχηματισμού.

    Τουλάχιστον 25 άτομα, μεταξύ των οποίων δεκαπέντε παίκτες, είναι ύποπτοι. Και όλα αυτά μπορεί να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», προειδοποίησε εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την έρευνα, που άρχισε τον Νοέμβριο του 2022, από μια αναφορά του προέδρου της Βίλα Νόβα Ντε Γκοϊας, Ούγκο Ζόρζε Μπράβο, για υποψίες σχετικά με τρεις «στημένους αγώνες».
    
    Ενας μάνατζερ, είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα, ότι ένας από τους παίκτες του, ο Ρομάριο, συμμετείχε σε συμφωνία με παίκτες για να προκαλέσει την αποβολή του, την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος, με αντάλλαγμα 30.000 δολάρια.

    Είχε λάβει προκαταβολή 2.000 δολαρίων, αλλά δεν είχε καταφέρει να τιμήσει την συμφωνία, καθώς δεν αγωνίσθηκε!

    «Ολα αποκαλύφθηκαν, επειδή το στοίχημα δεν λειτούργησε», πρόσθεσε ο Μπράβο.

    Το διαδικτυακό στοίχημα επιτρέπεται στην Βραζιλία, αλλά οι κανονισμοί του είναι ακόμα ασαφείς. Μέχρι σήμερα, 19 από τους 20 συλλόγους της πρώτης κατηγορίας χρηματοδοτούνται από ιστοσελίδες αθλητικών στοιχημάτων.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2022, σε παγκόσμιο επίπεδο, 776 αγώνες προκάλεσαν υποψίες, 11% περισσότερες από το 2021, σύμφωνα με το πρακτορείο Sportradar, υπεύθυνο για την παρακολούθηση της CBF και της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIFA).

    Σχεδόν το ένα πέμπτο αυτών των αναμετρήσεων, πραγματοποιήθηκαν στην Βραζιλία (139), σημειώνοντας αύξηση 56% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O Globo».