Η ουσία της πολιτικής δεν είναι η μονολιθική προσκόλληση στο παρελθόν, αλλά το συνετό και διερευνητικό ενδιαφέρον για το μέλλον. Huber Humphrery, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος ΗΠΑ

Ανακοίνωση υπέρ της Σουάι Πενγκ εξέδωσαν οι Ατλάντα Ντριμ

9 Δεκεμβρίου, 2021

Η ομάδα του WNBA, Ατλάντα Ντριμ εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη για να υποστηρίξει την τενίστρια Σουάι Πενγκ, η οποία δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για σχεδόν τρεις εβδομάδες αφού κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της Κίνας Ζανγκ Γκαολι για σεξουαλική επίθεση.

Η συμπεριφορά της Κίνας προς την πρώην επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη στο διπλό, ώθησε την Ένωση Γυναικών Αντισφαίρισης (WTA) να αποσύρει τα προσοδοφόρα τουρνουά της από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η κίνηση απέσπασε επαίνους από κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της Μπίλι Τζιν Κινγκ, που έχει ιδρύσει την WTA, αλλά ελάχιστη δημόσια αντίδραση από μεγάλες ομάδες και πρωταθλήματα της Βόρειας Αμερικής, που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα.

«Η Ατλάντα Ντριμ πιστεύει ότι η προστασία των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θεμελιώδες μέρος των βασικών μας αξιών», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του αμερικανικού συλλόγου στο Twitter και προστίθεται: «Δεν επιδοκιμάζουμε τη βία ή την επιθετικότητα κατά των γυναικών – ή οποιουδήποτε ανθρώπου – και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τις αθλήτριες όταν μιλούν ανοιχτά ενάντια σε τέτοιες φρικαλεότητες».

Η ιδιοκτησία του WNBA μοιράζεται μεταξύ των ιδιοκτητών των ομάδων και του ΝΒΑ, η οποία έχει αποσπάσει επικρίσεις από το Πεκίνο στο παρελθόν, όταν τα μέλη εξέφρασαν πολιτικές θέσεις για ζητήματα όπως τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την εθνοτική ομάδα των Ουιγούρων.