Κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα της εποχής του. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τις ιδέες του καιρού τους. Voltaire, 1694-1778, φιλόσοφος & συγγραφέας

Ανακαλύφθηκαν μεταλλάξεις σε δύο γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για Σύνδρομο Τουρέτ

22 Ιουνίου, 2017

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ?η οποία περιλάμβανε τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες- ανακάλυψε σπάνιες μεταλλάξεις σε δύο γονίδια, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για την εκδήλωση του Συνδρόμου Τουρέτ (Tourette), μιας κληρονομικής νευροαναπτυξιακής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις και φωνητικά τικ.

?Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής και νευρολογίας Τζιοβάνι Κόπολα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ?Neuron?, δήλωσαν ότι πρόκειται για τα πρώτα δύο γονίδια που είναι απολύτως βέβαιο ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για Τουρέτ.

?Στις αρχές Μαΐου φέτος, μια άλλη διεθνής επιστημονική κοινοπραξία είχε ανακοινώσει ότι ανακάλυψε το πρώτο γονίδιο που «σχεδόν σίγουρα» αυξάνει τον κίνδυνο για την εκδήλωση του Συνδρόμου (ή Διαταραχής) Τουρέτ, ενώ είχε εντοπίσει τρία ακόμη γονίδια που υπάρχει πιθανότητα ?αλλά με μικρότερη βεβαιότητα- να εμπλέκονται.

?«Εντοπίζοντας γονίδια που σχετίζονται με το σύνδρομο Τουρέτ, είναι το πρώτο βήμα-κλειδί για την κατανόηση της ασθένειας και τελικά για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών», δήλωσε ο δρ Κόπολα.?

?

 

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273(17)30508-1

Read previous post:
Θ. Γκόνης: Ο Εθνικός Κήπος είναι η Ιστορία της Ελλάδας

Μια διαδρομή στον Εθνικό Κήπο, από σήμερα έως και τις 26 Ιουνίου, προτείνει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Γκόνης, θέλοντας...

Close