Στην πολιτική, όπως και στη γραμματική, το λάθος που κάνουν όλοι ανακηρύσσεται κανόνας. Andre Malraux, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

«Αν το Ιράν ακυρώσει τμήμα της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η Ευρώπη θα επιβάλει ξανά κυρώσεις»

7 Μαΐου, 2019

Η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, αν η Τεχεράνη ακυρώσει τμήμα της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, γνωστοποίησε σήμερα μια πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB του Ιράν μετέδωσε την Δευτέρα ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει ένα τμήμα του πυρηνικού προγράμματός της που είχε διακοπεί, σε απάντηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή. Πρόσθεσε όμως ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αποσυρθεί με τη σειρά του από τη συμφωνία. Ο Ιρανός πρόεδρος πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αύριο Τετάρτη.

“Δεν θέλουμε να ανακοινώσει αύριο η Τεχεράνη δράσεις που θα παραβίαζαν τη συμφωνία, επειδή στην περίπτωση αυτή εμείς οι Ευρωπαίοι θα ήμασταν αναγκασμένοι να επιβάλουμε και πάλι κυρώσεις, όπως ορίζουν οι όροι της συμφωνίας. Δεν το θέλουμε αυτό και ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί δεν θα λάβουν αυτήν την απόφαση”, είπε η πηγή αυτή.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, προσπαθούν να την διασώσουν, εν μέσω των εντεινόμενων πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ για να απομονωθεί η Τεχεράνη. Παράλληλα όμως και οι τρεις χώρες έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές το Ιράν ότι θα πρέπει να τηρήσει όλες τις πλευρές της συμφωνίας και ιδίως τους όρους που αφορούν την πυρηνική δραστηριότητά του.

“Στείλαμε μηνύματα στην Τεχεράνη λέγοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, ότι πραγματικά θέλουμε να παραμείνουν (οι Ιρανοί) στη συμφωνία (…) και περάσαμε τα ίδια μηνύματα στους Αμερικανούς συμμάχους μας”, πρόσθεσε η πηγή της γαλλικής προεδρίας. “Αύριο, αναλόγως από το τι θα περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Τεχεράνης, σε αυτή τη φάση αναμένουμε μια συλλογική ευρωπαϊκή αντίδραση αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς ακόμη τι θα είναι (η ανακοίνωση) προετοιμαζόμαστε για διάφορα ενδεχόμενα”, κατέληξε.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Λιβύη: Μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ νοτίως της Τρίπολης

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ κατέρριψαν ένα κυβερνητικό πολεμικό αεροσκάφος που, όπως υποστηρίζουν, το πιλοτάριζε...

Close