Οι άνθρωποι απαιτούν ελευθερία λόγου σαν αντιστάθμισμα στην ελευθερία σκέψης που σπάνια χρησιμοποιούν. Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855, Δανός φιλόσοφος

Άμεση έναρξη των εργασιών στην Αμφίπολη ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

26 Νοεμβρίου, 2018

Άμεση έναρξη των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ζητά το Περιφερριακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Με ψήφισμά του, που εξέδωσε στη διάρκεια συνεδρίασης, κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών και τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.   
“Το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας μετά την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών που προβλέπονται στην πράξη “στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολη Σερρών, με κωδικό ΟΠΣ 5010940 και αντιλαμβανόμενο τον κίνδυνο απώλειας της ήδη εξασφαλισμένης χρηματοδότησής του ζητεί από το Υπουργείο Πολιτισμού με το παρόν ψήφισμα, την άμεση έναρξη των εγκεκριμένων εργασιών”, αναφέρερται στο ψήφισμα, του περιφερειακού συμβουλίου που χαρακτηρίζει το αρχαιολογικό εύρημα στο λόφο Καστά “μνημείο υψίστης αρχαιολογικής, ιστορικής, πολιτιστικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα”.
Ο κ. Τζιτζικώστας, εξήγησε, ότι η Περιφέρεια εξασφάλισε για τα έργα αυτά πόρους 2,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Interreg, τόνισε ότι επειδή πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους, τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο το έργο, με αποτέλεσμα να απενταχθεί και πρόσθεσε ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη “εάν οι απαντήσεις που θα δοθούν δεν είναι επαρκείς και αν οι εργασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα”.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Στάθης Σαρηγιαννίδης, από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια”, σημείωσε ότι καθυστερεί και αγνοείται η ανάδειξη μακεδονικών μνημείων. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, ρώτησε πού οφείλεται η καθυστέρηση και η Χρυσούλα Παλιαδέλη, από την παράταξη “Συμμετέχω”, ανέφερε ότι δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρά αυτή η υπόθεση. Ο Βασίλης Ρέβας, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα του μνημείου, ωστόσο είναι ευθύνη της πολιτείας να αναλάβει το κόστος αυτής της διαδικασίας.

Δημοπρατείται το έργο ενοποίησης των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας

Ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση του έργου ενοποίησης των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας για τους φωτεινούς σηματοδότες της Θεσσαλονίκης, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ενέκρινε σήμερα την δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με ανοιχτή διαδικασία.
Στόχος του έργου είναι η λειτουργική ενοποίηση των τριών συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας που υπάρχουν σήμερα, ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης, να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση στων οχημάτων και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά περιστατικά κυκλοφοριακού φόρτου. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής πληροφοριών και υπηρεσιών στον πολίτη και ενημέρωσης των μετακινούμενων κατά μήκος των βασικών οδικών αξόνων.
Τα συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή προέρχονται από διαφορετικούς τεχνολογικούς παρόχους και αφορούν την κεντρική Θεσσαλονίκη, την οδό Τσιμισκή και τον απομακρυσμένο έλεγχο φωτεινής σηματοδότησης. Μέσω του έργου που προωθείται, τα κέντρα αυτά θα ενοποιηθούν ώστε να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των υφιστάμενων ρυθμιστών κυκλοφορίας που σήμερα λειτουργούν ανεξάρτητα. Θα γίνουν, άλλωστε, παρεμβάσεις σε πάρα πολλούς κόμβους του οδικού δικτύου που καλύπτεται από φανάρια ώστε να ολοκληρωθούν συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, ανίχνευσης κυκλοφοριακού φόρτου, ενημέρωσης των οδηγών και εφαρμογής ολοκληρωμένων στρατηγικών.
 Σύμφωνα, εξάλλου, με υπηρεσιακούς παράγοντες της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, το σύστημα θα είναι ανοιχτό, ώστε να εντάσσονται σε αυτό και άλλες περιοχές και εγκαταστάσεις, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα προτεραιότητας σε αστικά λεωφορεία. Μάλιστα, προωθείται η χρήση ασύρματου δικτύου ρυθμιστών κυκλοφορίας ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από βλάβες στο καλωδιακό δίκτυο της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια εργασιών για την εγκατάσταση άλλων υπόγειων δικτύων.
Π.Γ.

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Γ. Μπουτάρη ο Α. Κουράκης

Την ανεξαρτητοποίηση του από τη διοικούσα παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη ανακοίνωσε ο πρώην αντιδήμαρχος και συνιδρυτής της "Πρωτοβουλίας", Ανδρέας Κουράκης,...

Close