Αν στον κόσμο σήμερα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούσε τη δική του ευτυχία περισσότερο από ό,τι επιθυμούσε τη δυστυχία των άλλων, σε μερικά χρόνια θα είχαμε έναν παράδεισο. - Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

Alpha Bank: Διασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα

17 Σεπτεμβρίου, 2019

Η επιτυχής εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο επτάμηνο του 2019, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές, διασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, σε ανάλυση τους στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζα.

Κατά αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάλυση, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την ταχύτερη υιοθέτηση ενός φιλικότερου προς την ανάπτυξη μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη μείωση ενός ευρύτατου φάσματος φορολογικών συντελεστών που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5% και τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα φυσικών προσώπων μέχρι 10.000 ευρώ, από το 22% στο 9%. Παράλληλα, οι ανωτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, συμπιέζουν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, αναφέρεται στην οικονομική ανάλυση. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η διατήρηση δημοσιονομικής σταθερότητας, με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και την αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, καθώς ενισχύει τον παρονομαστή, δηλαδή, την αναπτυξιακή δυναμική, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει τον αριθμητή.
 

Read previous post:
Η μεσογειακή ταυτότητα στο φεστιβάλ ντιζάιν Materia 2019

Κοινός τόπος των έργων που θα επιδειχθούν στο τετραήμερο φεστιβάλ ανεξάρτητου ντιζάιν Materia 2019 είναι η μεσογειακή ταυτότητα: κάτι που...

Close