Αντίθετα με τις προεδρικές θητείες, τα προβλήματα σπάνια έχουν ημερομηνία λήξεως. Dwight Eisenhower, 1890-1960, Αμερικανός στρατηγός  & πρόεδρος

Αλλάζει «πρόσωπο» ο ποταμός Σακουλέβα – Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο ανάπλασής του

26 Μαΐου, 2023

Τον αποκαλούν ποταμό του χειμώνα καθώς τότε έχει περισσότερο νερό, ενώ το καλοκαίρι στερεύει. Ο ποταμός Σακουλέβα αποτελεί σημείο κατατεθέν για την πόλη της Φλώρινας και σημείο συνάντησης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης του τοπίου, ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, υπέγραψε με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας τη σύμβαση για το έργο που αφορά ανάπλαση των οδών κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα με προϋπολογισμό περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η περιοχή παρέμβασης ξεκινά από το ύψος των Δικαστηρίων Φλώρινας και εκτείνεται παραποτάμια έως την οδό Βουκεφάλα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία νέων πεζοδρομίων και η διαπλάτυνση των υφιστάμενων σε όλο το μήκος του έργου, η δημιουργία χώρων στάθμευσης και χώρων πρασίνου, η τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φωτιστικών νέας τεχνολογίας, η αντικατάσταση της τσιμεντένιας πεζογέφυρας πλησίον των Δικαστηρίων με μια νέα μεταλλική και η κατασκευή τριών νέων πεζογεφυρών. Επίσης, θα γίνει διευθέτηση της κοίτης, ούτως ώστε να μεταφερθεί η ροή του νερού μακριά από τους πλευρικούς τοίχους του ποταμού όπου έχουν σχηματιστεί υπόσκαπτα με κίνδυνο κατάρρευσής τους και κατά συνέπεια κατάρρευσης του οδοστρώματος των παραποτάμιων οδών.

«Με το έργο αυτό αναμορφώνουμε μία κομβική περιοχή για την πόλη μας και συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η ανάπλαση του ποταμού Σακουλέβα υπήρξε προτεραιότητά μας και πλέον είμαστε σε θέση να δούμε ένα σημαντικό έργο να εκτελείται και με την ολοκλήρωσή του να αλλάζει πλήρως η όψη ενός ξεχωριστού τμήματος της πόλης» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Γιαννάκης.

Σημειώνεται ότι γύρω από τον ποταμό Σακουλέβα συγκεντρώνεται ο πνευματικός κόσμος της πόλης, καθώς εκεί βρίσκονται τα ατελιέ των ζωγράφων της περιοχής, όπως επίσης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Το τοπίο, άλλωστε, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και σκηνικό για αρκετές ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ σε συνδυασμό με τα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται στο μήκος του, δίνει μία ξεχωριστή «νότα» στην πόλη της δυτικής Μακεδονίας.

 

Α.Καρ.