O κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση. Herbert Spencer, 1820-1903, Βρετανός φιλόσοφος

Ακυρώθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο λόγω αντιδράσεων και αποχής της αντιπολίτευσης

Ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, που επρόκειτο να γίνει διά περιφοράς και είχε ως θέματα συζήτησης την ανάπλαση της ΔΕΘ και την αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.
Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχαν 31 δημοτικοί σύμβουλοι (για απαρτία απαιτούνταν 33) και, όπως αποφασίστηκε, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί εκ νέου αύριο (Πέμπτη), με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.
Η απόφαση της διοίκησης να φέρει προς ψήφιση τα θέματα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με απλή αποστολή ψήφου ηλεκτρονικά αντί της συζήτησης διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη προκάλεσε, τις τελευταίες ώρες, την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ήδη πριν από τη συνεδρίαση είχαν γνωστοποιήσει, μέσω ανακοινώσεων, την απόφασή τους για αποχή. 
Κριτική προς τη διοίκηση άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός, ενημερώνοντας πως θα απέχει. «Κρίμα για μια διοίκηση μόλις ενός έτους. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα της πόλης, υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη μας. Είναι φανερό ότι δεν μετέχουμε σε ψευδοδιαδικασίες τυπικής επικύρωσης αποφάσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ από την ίδια παράταξη απείχε και η κ. Αρχοντή.
«Η αντιδημοκρατική διολίσθηση στις διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει τέλος», τονίζει η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου «Θεσσαλονίκη Μαζί» που ανακοίνωσε την αποχή των συμβούλων. «Για εμάς η συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου 2020 δεν έγινε ποτέ και οι αποφάσεις της είναι άκυρες», υπογραμμίζεται.
Την απόφαση να απέχει γνωστοποίησε και η παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη» με επικεφαλής τον Σπύρο Βούγια. «Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας η διοίκηση προχωρά σε μια αδιανόητη ενέργεια, πρωτόγνωρη στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ισοδυναμεί με αυτοδιοικητικό πραξικόπημα», δηλώνει.
Για «κατρακύλα δίχως σταματημό», μιλά -σε ανακοίνωσή του- ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας πως η διοίκηση δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα λόγο για κατεπείγον των δύο θεμάτων, «απλά γιατί δεν υπάρχει». Όπως σημειώνεται, «η μοναδική κατεπείγουσα ανάγκη της είναι να αποφύγει τις αντιδράσεις του λαού και των φορέων της πόλης».
Η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», με επιστολή της ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για «ζήτημα δεοντολογίας» και «υποβάθμισης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου».
Για «αντιδημοκρατικό κατήφορο της διοίκησης Ζέρβα» μιλάει η παράταξη «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» ανακοινώνοντας την αποχή της από τη «συνεδρίαση παρωδία». Από τη συνεδρίαση απείχε επίσης και η παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη» με τον επικεφαλής, Μιχάλη Τρεμόπουλο, να δηλώνει πως πρόκειται για «αντιδημοκρατική μεθόδευση από την πλευρά της διοίκησης».

Α. Καρ.

Προσωπικές σκοπιμότητες πάνω από τις ανάγκες της πόλης», αναφέρει η διοίκηση Κ. Ζέρβα για την ακύρωση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου

Για «πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες» που «τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες της πόλης» κάνει λόγο η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα σχετικά με την ακύρωση του σημερινού, διά περιφοράς, έκτακτου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, λόγω αποχής αρκετών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στη σημερινή συνεδρίαση επρόκειτο να ψηφιστούν η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αγορά των 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας.
Μέσω ανακοίνωσης τονίζεται πως η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης «είναι αποφασισμένη σε όλα όσα περνάνε από το χέρι της να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς διαδικαστικές προφάσεις, αργοπορία και κωλυσιεργία» και πως δεν «υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος».
Προστίθεται ακόμη πως τα δύο θέματα, η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αγορά των λεωφορείων από τη Λειψία, έχουν συζητηθεί «λεπτομερώς και επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι αποφάσεις που αναμένονται έχουν να κάνουν με τη διαδικαστική ολοκλήρωσή τους. Η Θεσσαλονίκη πρέπει σε κάθε περίπτωση να τρέξει, οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν, οι υποδομές πρέπει να ολοκληρωθούν. Η στασιμότητα είναι επιλογή άλλων δυνάμεων. Επιλογή της δημοτικής αρχής είναι η δουλειά και η αποτελεσματικότητα».
Τέλος, γίνεται γνωστό πως το δημοτικό συμβούλιο θα συγκληθεί εκ νέου -εκτάκτως και πάλι εντός 24 ωρών- μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς «λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και σύμφωνα με τις σχετικές συστάσεις που έχουν γίνει από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης τυχόν συνεδρίαση διά ζώσης θα αποτελούσε ανεύθυνη στάση».

Α.Καρ.
 

Περισσότερα στη κατηγορία Ανάλυση Επικαιρότητας
Διαδοχικές συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων

Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των υγειονομικών δομών για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε σήμερα διαδοχικές...

Close