Μόνο ένα λάθος χρειάζεται την υποστήριξη της κυβέρνησης. Η αλήθεια μπορεί να σταθεί μόνη της. - Thomas Jefferson

Αίτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΠΚΜ

22 Οκτωβρίου, 2019

Αίτημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για την προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αυστραλίας διατυπώνει, με σχετική επιστολή της, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας στην Περιφέρεια, Αικατερίνη Ζωγράφου.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Ζωγράφου εκφράζει ανησυχία, με αφορμή τις τελευταίες δημοσιεύσεις άρθρων, σχετικά με την επερχόμενη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Αυστραλία. Η ίδια διευκρινίζει ότι, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 13 Νοεμβρίου 2019 από την αυστραλιανή κυβέρνηση, έχουν προταθεί (για ένταξη) σε καθεστώς προστασίας 172 αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα γεωγραφικών ενδείξεων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Στη σχετική λίστα που έχει δημοσιευθεί εντάσσονται 18 ελληνικά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων – τρόφιμα, ωστόσο, με εξαίρεση τη φέτα και το κασέρι, που αναφέρονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, κανένα άλλο ποιοτικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας δεν αναφέρεται προς προστασία.

“Το παράδοξο δε, είναι πως χωρίς τη θεσμοθέτηση κριτηρίων και προδιαγραφών εντάσσονται ελάχιστα από μια σειρά ομοειδών προϊόντων της χώρας μας, τα οποία παράλληλα δεν διαθέτουν ούτε την αναγκαία ποσοτική δυναμική των εξαγωγών. Για παράδειγμα, στον τομέα της Επιτραπέζιας Ελιάς προστατεύονται η Ελιά Καλαμών και η Θρούμπα Θάσου και όχι η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής, η οποία έχει την μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική δυναμική για τη χώρα μας” επισημαίνει η κ. Ζωγράφου στην επιστολή της προς τον υπουργό. Αντίστοιχα παραδείγματα υφίστανται και στο ελαιόλαδο, καθώς, όπως αναφέρει, υπό προστασία είναι έξι ελαιόλαδα (τέσσερα Κρήτης και δύο Πελοποννήσου) και όχι το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, το οποίο έχει αναδειχθεί ως ένα προϊόν υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

Παράλληλα η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει πως “από επίσημα στοιχεία της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς, προκύπτει η μεγαλύτερη ηρτημένη εσοδεία και χρήση (120.000 τόνοι) για την Επιτραπέζια Ελιά Χαλκιδικής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ποικιλίες, καθώς και με το μεγαλύτερο εξαγώγιμο ποσοστό, 92%”.

Δεδομένου λοιπόν ότι η Αυστραλία αποτελεί έναν από τους εξαγωγικούς στόχους των ποιοτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, η κ. Ζωγράφου χαρακτηρίζει επιπλέον την προτεινόμενη λίστα μεροληπτική και εκτιμά ότι δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

“Λαμβάνοντας επίσης υπόψιν ότι τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας, πνευματική ιδιοκτησία, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μοχλό βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, ενισχύεται η προσπάθεια για την προστασία τους” σχολιάζει και ζητά από το αρμόδιο υπουργείο την αξιοποίηση κάθε δυνατού πολιτικού μέσου πίεσης, ώστε τα ποιοτικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής, να λάβουν τη θέση και την προστασία που τους αξίζει.

Η κ. Ζωγράφου κοινοποίησε την επιστολή στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ενημέρωσε για το θέμα και την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Π.Γ.

Read previous post:
Να προμηθευτούν ψωμί για τρεις ημέρες την Παρασκευή συνιστούν στους καταναλωτές οι αρτοποιοί

Να προμηθευτούν το ψωμί τους για τρεις ημέρες την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, καλεί τους καταναλωτές, με σημερινή του ανακοίνωση, το...

Close