Σε μια ιεραρχία, κάθε μέλος τείνει να ανέλθει μέχρι το επίπεδο της ανικανότητάς του. - Laurence J.Peter, 1919-1990, Καναδός συγγραφέας και εκπαιδευτικός

Αιμίλιος Περδικάρης στο BTA: Τα Βαλκανικά Πρακτορεία Ειδήσεων θα συνεργαστούν για να παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση

23 Σεπτεμβρίου, 2022

«Τα πρακτορεία που μετέχουν στην Ένωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων-Νοτιοανατολική Ευρώπη (ABNA-SE) θα εντείνουν τη συνεργασία τους στην παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης και στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης και πρόεδρος της ABNA-SE, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA).

Ο κ. Περδικάρης εξελέγη πρόεδρος του ABNA-SE στην 30ή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς για τους άμεσους στόχους της Ένωσης, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «πρέπει να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτή τη συνεργασία, να εξομαλύνουμε τις διαφορές και να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν».

«Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για (να φιλοξενήσει) την επόμενη Γενική Συνέλευση είναι συμβολική γιατί η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που σημαίνει πολλά για τα Βαλκάνια γενικότερα και όχι μόνο για την Ελλάδα», είπε ο νέος πρόεδρος του ABNA-SE. Δήλωσε βέβαιος ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κόμβος για την εκπαίδευση δημοσιογράφων από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος σε επιλογές συνεργασίας για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων σε βαλκανικό επίπεδο, ο κ. Περδικάρης τόνισε: «Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και πρέπει να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις. Μια συγκέντρωση πόρων όπως το ABNA-SE σίγουρα μας ωθεί να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτό το μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε. Προσέθεσε ότι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Περδικάρης συζήτησε επίσης τις προοπτικές δημιουργίας μιας κοινής βαλκανικής αίθουσας ειδήσεων (Balkan News Room). Η ιδέα είναι τα βαλκανικά πρακτορεία ειδήσεων να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα κοινό προϊόν ειδήσεων.

Κατά τη γνώμη του νεοεκλεγέντα προέδρου του ABNA-SE, η αίθουσα ειδήσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως με θέματα ενδιαφέροντος κοινά για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, όπως ο τουρισμός, η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι επενδύσεις και ο αθλητισμός, καθώς και κορυφαίες ειδησεογραφικές ιστορίες όπως οι φυσικές καταστροφές.

«Όλα τα πρακτορεία που συμμετέχουν στον Ένωση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα γρήγορο δίκτυο ειδήσεων για την κάλυψη μεγάλων ειδήσεων. Υπάρχει επίσης το μοντέλο της ευρωπαϊκής αίθουσας ειδήσεων στις Βρυξέλλες. Σίγουρα, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από άποψη οργάνωσης, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε στο πλαίσιο της Ένωσης και επιπλέον μπορούμε να το κάνουμε σχετικά γρήγορα», δήλωσε στο BTA ο κ. Περδικάρης.