Διαλεκτική σκέψη είναι η προσπάθεια να διασπάσουμε τον καταναγκασμό της λογικής με τα δικά της μέσα - Τέοντορ Αντόρνο

Αυξάνονται οι ανάγκες των ρωσικών τραπεζών καθώς ρούβλι και πετρέλαιο πέφτουν

24 Ιανουαρίου, 2015

Επιδεινώνονται τα στοιχεία σε ό,τι αφορά στο ενεργητικό τωμ ρωσικών τραπεζών, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις αρχές Δεκεμβρίου να ανέρχονται στο 3,8%, βάσει υπολογισμών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Παράλληλα, αυξάνεται το κόστος αναχρηματοδότησης, ενώ τραπεζικά στελέχη και αναλυτές εκφράζουν φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Με το ρούβλι να πέφτει, την οικονομική ύφεση να μοιάζει ολοένα πιο πιθανή, και τις πιέσεις από τις δυτικές κυρώσεις λόγω του ουκρανικού ζητήματος να επιτείνονται, η Ρωσία ενδέχεται φέτος να χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 40 δις. δολάρια προκειμένου να αποτραπεί μία τραπεζική κρίση.

Η κατάσταση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η δημοτικότητα πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι κατάφερε, κατά τα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα στη Ρωσία.

«Αναμένουμε συρρίκνωση του αριθμού των μικρών, των μεσαίων και των μεγάλων τραπεζών αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Μιχαήλ Ζαντόρνοφ, επικεφαλής της VTB 24, της θυγατρικής της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας VTB η οποία ειδικεύεται στη λιανική τραπεζική, προειδοποιώντας πως οι πιο αδύναμες εκ των τραπεζών θα τεθούν εκτός της αγοράς.

Η Μόσχα έχει δεσμευθεί πως η υποστήριξη προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα για το 2015 θα υπερβεί το 1,2 τρισ. ρούβλια (19 δισ. δολάρια), υπό τον όρο όμως πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα αυξήσουν τον δανεισμό προς τους βασικότερους τομείς της οικονομίας κατά 12%.

Ο Γιάροσλαβ Σοβγκίρα, ανώτερο στέλεχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στη Ρωσία, έχει ωστόσο δηλώσει πως «για να διατηρηθεί το status quo οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια από 1 τρισεκ. ρούβλια», εξηγώντας πως «το ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια θα αύξανε (τον λόγο) κεφαλαιακής (επάρκειάς) τους κατά περίπου 200 μονάδες βάσης, από την άλλη πλευρά όμως, λόγω της απώλειας πιστώσεων, θα δούμε μια μείωση του κεφαλαίου τους κατά 500 μονάδες βάσης».

Η BNP Paribas εκτιμά πως το ποσό που θα χρειαστούν οι ρωσικές τράπεζες θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,7 τρισ. ρούβλια (42 δισ. δολάρια).Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, ήδη αναμένεται έλλειμμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, καθώς η κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς επιφέρει μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας.

Εάν πτώση της τιμής του πετρελαίου συνεχιστεί, οι ανάγκες των τραπεζών θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, έχει προειδοποιήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, Γκερμάν Γκρεφ.

Read previous post:
Ξυλοκόπησαν τον Ξηρό στις φυλακές Δομοκού

O Χριστόδουλος Ξηρός ξυλοκοπήθηκε από ποινικό κρατούμενο μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ξηρός δέχτηκε...

Close