Ακόμα κι αν ήξερα ότι αύριο ο κόσμος θα εξαφανιζόταν, εγώ πάλι θα φύτευα σήμερα τη μηλιά μου. - Martin Luther King, 1929-1968, Αφροαμερικανός ηγέτης

Αφιερωμένο στα παιδιά της Παλαιστίνης το 3ο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Άλκης Καμπανός»

29 Μαΐου, 2024

Αφιερωμένο στα παιδιά της Παλαιστίνης είναι το 3ο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Άλκης Καμπανός», το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο, 1 και 2 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη. Μικροί ποδοσφαιριστές, ηλικίας 10 – 14 ετών, από εννέα ακαδημίες θα αγωνιστούν με πάθος εντός των γηπέδων στέλνοντας βροντερό μήνυμα ενάντια στη βία.

Το συγκεκριμένο τουρνουά ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών (ΔΕΠΑΜΕΜ) της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αμέσως μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού αποφασίστηκε να δοθεί στο τουρνουά το όνομα του αδικοχαμένου που ήταν φοιτητής του ΔΕΠΑΜΕΜ.

Στις φετινές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις της Planet FC στη Θέρμη, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα πάρουν μέρος νεαροί ποδοσφαιριστές από τους συλλόγους: ‘Αγιαξ, ΑΟ Πρωτέας, ‘Αρη, Διάπλαση, Δόξα Δράμας, Ηρακλή, Μακεδονικό, Μπέμπηδες και ΠΑΟΚ.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του κτιρίου της Νομικής του ΑΠΘ ο καθηγητής και διευθυντής του ΔΕΠΑΜΕΜ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, τόνισε πως «λογική του τουρνουά είναι η ανάδειξη της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής σημασίας του αθλητισμού και αυτό με τη δυστυχή αφορμή της δολοφονίας του φοιτητή μας Άλκη Καμπανού σε μια περίοδο έξαρσης της οπαδικής βίας». 

Υπογράμμισε, δε, πως κάθε χρόνο επιλέγεται να συνδυαστεί το τουρνουά με κάποια πτυχή της επικαιρότητας και φέτος αφιερώνεται «στα παιδιά θύματα της Παλαιστίνης. Παιδιά, όπως και τα δικά μας, ενώ θέλουν, μπορούν και έχουν ανάγκη να συμμετέχουν σε αθλητικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αναγκαστικά περνούν μέσα από μια διαδικασία που θίγει και προσβάλλει όλη την ανθρωπότητα. Με θύματα, με πλήγματα στη ψυχική τους υγεία».

Για τα φαινόμενα βίας που καταγράφονται και μετά τη δολοφονία Καμπανού ο κ. Ζαρωτιάδης είπε πως «είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο σε συνεχή έξαρση, απόρροια της κοινωνικής, οικονομικής κρίσης, της κρίσης αξιών και βρίσκει ιδιαίτερη έμφαση εκεί όπου η βία έρχεται και κορυφώνεται, όπως είναι πολλές φορές στην οπαδική αντιπαράθεση».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής από το ΤΕΦΑΑ, Σεραφείμ Αλεξίου, ανέφερε πως το τουρνουά τείνει να γίνει θεσμός και πως «τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μέσα από το πανεπιστήμιο, μέσα από το φοιτητικό αθλητισμό θα πρέπει να ενισχύονται και να προβάλλονται, ώστε κάθε χρόνο να γίνονται πιο άρτια». 

Με περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρθηκε στο «’Αλκης Καμπανός» το μέλος των διδασκόντων στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Θέμης Τζήμας, εκφράζοντας την άποψη πως «το ποδόσφαιρο πέρα από την αθλητικότητά του είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και μας ενδιαφέρει πολύ». Ανακοίνωσε πως γίνεται μια ευρύτερη προσπάθεια για τη δημιουργία δικτύου «Άλκης Καμπανός» που θα σχεδιάζει σειρά δράσεων και πως ακολουθεί η οργάνωση συνεδρίου πάνω σε θέματα του ποδοσφαίρου.

Υπενθυμίζεται πως την πρώτη χρονιά οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στον Ντιέγκο Μαραντόνα και τη δεύτερη στον Λεβ Γιασίν. 

Α.Καρ.