Ηγετική ικανότητα σημαίνει να οδηγείς τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που δεν θέλουν να κάνουν και να τους αρέσει. Harry Truman, 1884-1972, Αμερικανός πρόεδρος

Αδιευκρίνιστα προς το παρόν τα αίτια της συντριβής δύο ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού στο Κεντάκι

30 Μαρτίου, 2023

Δεν είναι σαφές τι συνέβη στα δύο ελικόπτερα Black Hawk που συνετρίβησαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαιδευτικής αποστολής στο Κεντάκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα στρατιώτες, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ταξίαρχος Τζον Λάμπας, ο υποδιοικητής Επιχειρήσεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, είπε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη εάν τα δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν μεταξύ τους στον αέρα.

Στο ένα από αυτά επέβαιναν 5 άτομα και στο δεύτερο 4.

Τα δύο ελικόπτερα, τύπου HH-60, μπορούν να μεταφέρουν έως και 11 άτομα το καθένα. Συνήθως στο πλήρωμα περιλαμβάνονται ένας κυβερνήτης, ένας συγκυβερνήτης, άλλα μέλη πληρώματος και, συχνά, ένας γιατρός. Κατέπεσαν στην κομητεία Τριγκ, στα βορειοδυτικά του Φορτ Κάμπελ όπου εδρεύει η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραργία.

Σύμφωνα με τον Λάμπας, εκτελούσαν νυχτερινή πτήση με διόπτρες νυκτός.

«Παρά την απώλεια (των στρατιωτών) σταθήκαμε τυχεροί αφού κατάφεραν να προσγειώσουν (τα ελικόπτερα) σε ανοιχτό χώρο, σε μικρή απόσταση από μια κατοικημένη ζώνη. Έτσι, ευτυχώς, δεν είχαμε άλλα θύματα ή τραυματίες λόγω της συντριβής», πρόσθεσε ο ταξίαρχος.

Έχουν κληθεί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας των ιπτάμενων μέσων από τη βάση του Φορτ Ράκερ, που βρίσκεται στην Αλαμπάμα και αναμένεται να αφιχθούν στο Κεντάκι αργότερα σήμερα. «Πιστεύω ότι θα σύντομα θα καταλάβουμε καλύτερα τι οδήγησε σε αυτό το δυστύχημα», κατέληξε ο Λάμπας.

«Το πένθος τους είναι και δικό μας»

«Αγαπάμε το Φορτ Κάμπελ, όλους εκείνους που ζουν και εργάζονται εκεί. Αποτελούν μέρος της κοινότητάς μας. Το πένθος τους είναι και δικό μας», σχολίασε ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίρ.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι θα επισκεφθεί τη στρατιωτική βάση για να στηρίξει τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους.

Ένα ελικόπτερο Black Hawk συνετρίβη στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αλαμπάμα, στις νότιες ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο επιβαίνοντες σε αυτό. Το ελικόπτερο ανήκε στην Εθνοφρουρά του Τενεσί και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο. Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Φ.Γ.

Φωτογραφία: EPA/RITCHIE B. TONGO