Η θέληση, όταν δεν συνοδεύεται από δύναμη, θυμίζει μικρά παιδιά που παίζουν στρατιωτάκια. George Canning, 1770-1827, Άγγλος πολιτικός

Α. Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση): Δεν είναι αυτή η κατάλληλη ώρα για την έναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία

18 Ιανουαρίου, 2021

Την άποψη ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 
Όπως επεσήμανε, ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για την έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου και τον διαβεβαίωσε ότι «το μόνο, το οποίο μπορεί να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι για τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας». «Θέσαμε προ των ευθυνών του και αυτόν και την κυβέρνηση», πρόσθεσε. 
«Η Ελληνική Λύση λέει και πιστεύει ότι δεν είναι αυτή η κατάλληλη ώρα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, καθότι η Τουρκία, όπως πάντα προκλητική, έβγαλε δύο NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο», επεσήμανε και συμπλήρωσε: 
«Οι διερευνητικές επαφές σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κάθονται και συζητούν αυτό το οποίο τους ενδιαφέρει. Η Τουρκία, απ’ ό,τι φαίνεται ζητάει πολλά. Ζητάει αποστρατιωτικοποίηση, ζητάει ιδιοκτησία 16 νησιών, ζητάει εναέριο χώρο όχι 10 ν.μ. Και βέβαια, εκτός από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ζηητάει να συνομιλήσουν και για μειονότητα στη Δυτική Θράκη». 
Ο κ. Μυλωνάκης συζήτησε ακόμη με τον υπουργό την επέκταση των χωρικών υδάτων και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε πώς γίνεται όλη η διεργασία προκειμένου να έρθει στη Βουλή και η επέκταση η αιγιαλίτιδα ζώνη της πατρίδας μας και νότια της Κρήτης. 
«Πιστεύουμε ότι είναι άμεση η ανάγκη σε όλη την επικράτεια να γίνει η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ.», επεσήμανε. 
Συζητήθηκε τέλος η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία σημείωσε πως προβληματίζει την Ελληνική Λύση. 
«Έρχονται και ζητούν πολλές τοποθεσίες στην πατρίδα μας. Ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό. Είπαμε ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να ζητούν συνέχεια χωρίς να δίνουν. Μέχρι εδώ και μη παρέκει», είπε ο κ. Μυλωνάκης.