Ακόμη και οι δειλοί μπορούν να αντέξουν τις δυσκολίες. Μόνο οι γενναίοι μπορούν να αντέξουν την αβεβαιότητα. Mignon McLaughlin, 1913-1983, Αμερικανίδα αρθρογράφος

5ο Διεθνές Σχολείο Αθλητικών Συντακτών: «Το νέο επικοινωνιακό τοπίο και η εμπειρία του αθλητισμού»

12 Οκτώβριος, 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: Ασπασία Βελονάκη

 

Στο 5ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ, την Παρασκευή (12/10), ο πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και μέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Πλειος, ανέλυσε το θέμα: «Το νέο επικοινωνιακό τοπίο και η εμπειρία του αθλητισμού». 

«Στο σύγχρονο επικοινωνιακό τοπίο έχουμε λιγότερο άθλημα και περισσότερη συζήτηση/σχολιασμό. Εχει αυξηθεί το σχολιαστικό περιεχόμενο εις βάρος του αθλητικού περιεχομένου δηλαδή,» εξήγησε ο Γιώργος Πλειος και στη συνέχεια ανέλυσε την πολυμεσική δημοσιογραφία. 

Αναφερόμενος στο αρνητικό φαινόμενο των “ fake news”, o Γιώργος Πλειος εξήγησε πως κυρίαρχο ρόλο την έξαρσή του παίζουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία όπως έχει διαπιστωθεί πολλαπλασιάζουν το κοινό της αθλητικής πληροφόρησης. «Αθλητικές ειδήσεις δεν διαβάζουν πλέον μόνο οι παραδοσιακοί αναγνώστες, αλλά και άλλοι που δεν είναι καν φίλαθλοι. Κάποιος στο timeline του στα Social Media “ βομβαρδίζεται” από θέματα κάθε κατηγορίας. Στα ΜΚΔ διαπιστώνεται ανταλλαγή και συγκρούσεις απόψεων. Τα Νέα Μέσα έχουν προσθέσει κοινό λοιπόν, κάτι που ναι μεν αποτελεί πλεονέκτημα, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι, αν δεν ξέρει ένα Μέσο να χειριστεί το περιεχόμενό του… Επιπλέον, τα ΜΚΔ διευρύνουν τις οπτικές των αθλητικών γεγονότων». 

Σύμφωνα με έρευνα, όπως ανέφερε ο Γιώργος Πλειος, μέσα σε ένα έτος μειώθηκε κατά 800.000 ο αριθμός των θεατών που βλέπουν ειδήσεις στην τηλεόραση. Μεταξύ αυτών και αθλητικών ειδήσεων. «Κυρίως, μιλάμε για ένα κοινό το οποίο γίνεται όλο και περισσότερο καχύποπτο. Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της τηλεόρασης στην Ελλάδα φτάνει το 80%. Το 80% του κοινού δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση, τη θεωρεί αναξιόπιστο Μέσο πληροφόρησης. Ένα 65% θεωρεί αναξιόπιστο το ραδιόφωνο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ακόμη, λοιπόν κι αν ενημερώνεται το κοινό από εκεί, έχει ήδη μέσα του το μικρόβιο της αμφισβήτησης. Και είμαστε η πρώτη χώρα, τώρα προστέθηκε και η Σερβία που θεωρούμε πιο αξιόπιστο το διαδίκτυο για ειδήσεις από την τηλεόραση. Αυτό το Μέσο, για το οποίο υπάρχουν περισσότερες αμφιβολίες για την αξιοπιστία πολλών από τις ειδήσεις, αυτό το Μέσο θεωρούμε στην Ελλάδα πιο αξιόπιστο».

Νωρίτερα, παρουσία υψηλών προσωπικοτήτων από τον χώρο του αθλητισμού, των ΜΜΕ, της Ένωσης Συντακτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και καθηγητών πανεπιστημίου καθώς και φοιτητών ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 5ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών στην Αρχαία Ολυμπία.

Read previous post:
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής ταξιδεύει η Ορχήστρα Academica

Από το Ωδείο Αθηνών ξεκινά σήμερα (Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου), στις 20:30 ο τέταρτος κύκλος των συναυλιών, διάρκειας έως την Κυριακή...

Close