Η φύση ευχαριστιέται με την απλότητα και δεν αγαπάει τη μεγαλοπρέπεια των περιττών αιτιών. Isaac Newton, 1642-1727, Άγγλος επιστήμονας

5 νεκροί από έκρηξη σε λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους πετρελαϊκής εταιρείας, στο Αφγανιστάν

6 Δεκεμβρίου, 2022

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν έκρηξη έπληξε όχημα που μετέφερε υπαλλήλους πετρελαϊκής εταιρείας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Περί τις 07:00 (τοπική ώρα) έγινε έκρηξη στην (επαρχία) Μπαλχ, σε λεωφορείο που ανήκει στην Hairatan Oil», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ασίφ Ουαζέρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία.

Πέρα από τους πέντε νεκρούς, μίλησε για τέσσερις τραυματίες.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής ποιος ευθύνεται για την έκρηξη. Τους τελευταίους μήνες διαπράχθηκαν αρκετές επιθέσεις σε αστικά κέντρα στο Αφγανιστάν, με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να αναλαμβάνει την ευθύνη για ορισμένες.

Μετά την επιστροφή των φονταμενταλιστών σουνιτών Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, οι επιθέσεις του ΙΚ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών παρέμειναν μάλλον συχνές.

Μολονότι το νέο καθεστώς διαβεβαιώνει πως έχει συντρίψει την τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι έχει συλλάβει ή εξοντώσει δεκάδες μέλη της, αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή εξακολουθεί να εγείρει τη σημαντικότερη πρόκληση ως προς την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.