Οι ηγέτες που θέλουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο ξέρουν πολύ καλά ότι πρώτα πρέπει να παρουσιάσουν ή να επινοήσουν ένα πρώτο θύμα. Elias Canetti, 1905-1994, Συγγραφέας Εβραιοβουλγαρικής καταγωγής, Νόμπελ

Οι 5 άξονες μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ

10 Φεβρουαρίου, 2015

Αντιμετώπιση της ανεργίας, βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα, είναι κάποιοι από τους βασικούς πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που προτείνει για την περίπτωση της Ελλάδας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην έκθεσή του “Going for Growth, 2015” η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται:

«Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας». Όπως σημειώνεται, θα πρέπει να ενισχυθούν τόσο τα ενεργητικά προγράμματα όσο και η αξιολόγησή τους, να αναδιαρθρωθεί άμεσα ο ΟΑΕΔ, να εφαρμοστεί έγκαιρα το πιλοτικό πρόγραμμα για το κατώτατο εισόδημα και στη συνέχεια να καθιερωθεί ένα πλήρους κλίμακας πρόγραμμα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

«Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Αυτό σημαίνει αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και της μείωσης των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές και προώθηση του ανταγωνισμού μέσω νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και μέσω της άμεσης υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος». Βελτίωση δηλαδή των μηχανισμών αξιολόγησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών – μεταξύ άλλων και με την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων – και παραχώρηση αυξημένης αυτονομίας και περισσότερων ευθυνών στα σχολεία.

«Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Θα πρέπει, συνιστά ο ΟΟΣΑ, να υιοθετηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού βάσει σαφών ατομικών στόχων, και να συνεχιστεί η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος».

Σήμερα Τρίτη, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία αναμένεται στην Αθήνα όπου και θα συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ αύριο θα δει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Read previous post:
Μπαλτάς: αλλαγές για στα σχολεία – διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους

O νέος υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού προανήγγειλε τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση...

Close