Τα μόνα πράγματα που μπορεί κανείς να θαυμάζει για πολύ, είναι τα πράγματα που θαυμάζει χωρίς να ξέρει γιατί. Jean Rostand, 1894-1977, Γάλλος επιστήμονας & φιλόσοφος

ΟΠΕΚΕΠΕ: ολοκληρώθηκε η 1η πληρωμή της εξισωτικής

6 Ιανουάριος, 2015

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας, έπειτα από την εκκαθάριση της Εξισωτικής Αποζημίωσης για τα έτη 2011 και 2012 και την εξόφληση του υπολοίπου 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2014, ποσοστό που αντισοιχεί σε κάτι λιγότερο από 930 εκατ. ευρώ (σε 1 δισ. 821 εκατ. ανέρχεται το συνολικό ποσό), ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα του παρελθόντος έτους η αποστολή των αρχείων πληρωμής των δικαιούχων στην τράπεζα:

α’) για τις ενστάσεις της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2013, και

β’) για την 1η Πληρωμή Προκαταβολής Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2014 για όσους δικαιούχους έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως είχε προγραμματισθεί.

Ειδικότερα:

●      Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013 το ποσό άγγιξε τα 5 εκ. € και αφορά 4.482 δικαιούχους με βάση διευκρινιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά που προσκόμισαν.

●      Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2014 θα καταβληθούν 44,04 εκ. € σε 53.956 δικαιούχους οι οποίοι προσκόμισαν τα αναγκαία δικαιολογητικά και ανταποκρίθηκαν ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού κεφαλαίου, όπως είχαν την υποχρέωση από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η πληρωμή αυτή θα πραγματοποιηθεί 8 μήνες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Οι απαραίτητες πιστώσεις ύψους 126 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΥπΑΑΤ φέρεται πως καλύπτουν τις πληρωμές όλων των δικαιούχων, ωστόσο αρκετοί από αυτούς δεν έχουν τακτοποιήσει τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων ή τα στοιχεία εισοδημάτων και απασχόλησης και ως εκ τούτου η πληρωμή τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Προκειμένου να μην καθυστερήσουν οι πληρωμές των υπολοίπων, πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2014 μία πρώτη πληρωμή προκαταβολής ΕΑ 2014.

Οι συνολικές πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πληρωμή παλαιών εκκρεμοτήτων, θα υπερβούν τα 190 εκατ. ευρώ.

Από τις 2/1/2015 οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για τα ποσά πληρωμής τους διαθέσιμα προς ανάληψη ποσά πληρωμής, ενώ από τις 7/1/2015 θα μπορούν να προσκομίζουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά και όσοι δεν τα είχαν τακτοποιήσει.

Η επόμενη πληρωμή για την ΕΑ 2014 θα αφορά τόσο την εξόφληση του υπολοίπου για αυτούς που ήδη έχουν λάβει την προκαταβολή, όσο και την πληρωμή αυτών που θα προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να διορθωθούν και τυχόν σφάλματα στην κατανομή των βοσκοτόπων όπως ορίστηκε στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Read previous post:
Σουλτς: Δεν πιστεύω στο ενδεχόμενο Grexit

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στην εκπομπή «Heute Journal» της γερμανικής...

Close