Ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις όπου έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτει εις τα δίκαια των γειτόνων του. Ρήγας Φεραίος, 1757-1798, Εθνομάρτυς

2.000 έργα αξίας 1,3 τρισ. ευρώ μελετά η Ε.Ε.

9 Δεκεμβρίου, 2014

Σχεδόν 2.000 έργα, συνολικής αξίας 1,3 τρισ. ευρώ, περιλαμβάνει ο κατάλογος που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την υποβολή των σχετικών σχεδίων από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών κατόπιν πρόσκλησης του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, τα έργα ποικίλουν από ανέγερση νέου τερματικού σταθμού στο διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι, στη Φιλανδία, μέχρι αντιπλημμυρικά έργα στη Μεγάλη Βρετανία, και από την τόνωση των προγραμμάτων στέγης στην Ολλανδία, μέχρι την κατασκευή ενός νέου λιμένα στην Ιρλανδία και ενός δικτύου ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης αξίας €4,5 δισεκ., μεταξύ Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, με σκοπό να επιλεγούν τα πρώτα έργα, για τα οποία η χρηματοδότηση θα είναι έτοιμη να αντληθεί τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει και το έγγραφο το οποίο επικαλείται το Reuters: «Συνολικά, έχουν καταγραφεί σχεδόν 2.000 έργα με συνολικό κόστος επένδυσης € 1,300 τρισεκ., εκ των οποίων τα €500 δισεκ. πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε σχέδιο μόχλευσης 315 δισ. ευρώ περίπου τα οποία θα προορίζονταν για νέες – ως επί το πλείστον ιδιωτικές – επενδύσεις εντός της ΕΕ, στα πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας χωρίς τη δημιουργία νέου χρέους.

Τα επίπεδα των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αγγίξει ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Έχουν κατανεμηθεί 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα συμβάλλουν να συγκεντρωθούν 21 δισ. ευρώ για ένα ειδικό ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζονται από κοινού ΕΕ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το ταμείο αυτό μπορεί σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους να κινητοποιήσει επενδύσεις που συνολικά θα ανέλθουν σε 315 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ή και 500 δισ. ευρώ, εάν οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεισφέρουν επιπλέον κεφάλαια, τα οποία σε αυτήν την περίπτωση δεν θα προσμετρηθούν στα ελλείμματά τους βάσει του συμφώνου σταθερότητας.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως με τη δέσμευση των κυβερνήσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, η ΕΚΤ θα μπορεί να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αμερικανικού τύπου, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα για να διοχετεύσει χρήμα στην οικονομία.

Read previous post:
Manpower: Αισιόδοξοι για το α’ τρίμηνο του 2015 οι εργοδότες της Ελλάδας

Από τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower φαίνεται ότι τα σημάδια για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, σχετικά με τις...

Close