Οι σημερινές παραδοξότητες είναι οι αυριανές προκαταλήψεις - Μαρσέλ Προυστ

1ο Διεθνές Συνέδριο για την «Καινοτόμο, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», στο Ίδρυμα Ευγενίδου

11 Οκτωβρίου, 2018

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Καινοτόμο, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1st International Conference on Transdisciplinary Multispectral Modeling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage) ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Το συνέδριο, που θα διαρκέσει ως έως 13 Οκτωβρίου 2018, διοργανώνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η υπό την καθηγήτρια Α. Μοροπούλου διεπιστημονική ομάδα του, η οποία ήταν υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Ιερού Τάφου στην Ιερουσαλήμ, και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το National Geographic Society και το World Monuments Fund. Το διεθνές συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και υλοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με μεγάλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενώσεις και δίκτυα στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Σημείο αναφοράς του συνεδρίου το εμβληματικό έργο της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, που ολοκληρώθηκε το 2017, δημιουργώντας αίσθηση στην παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα.

 

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη, όχι μόνο η χριστιανική, μαρτυρεί ότι η αναληφθείσα παρέμβαση και υποχρέωση ήταν υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, παρέμβαση ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στην τέχνη, στον πολιτισμό και στον χριστιανισμό, η οποία έχει ολοκληρωθεί ευδοκίμως και λειτουργεί ως υπόδειγμα», δήλωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, απευθύνοντας ξεχωριστές ευχαριστίες και δίκαιο έπαινο «στο ΕΜΠ και στην ομάδα εξεχόντων επιστημόνων του που ανέλαβε την διεκπεραίωση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του Αγίου Τάφου, με επικεφαλής την εξαίρετη κ. Μοροπούλου». Ο κ. Μπόλαρης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας, μετέφερε επίσης στο συνέδριο τις ευχές του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του με τη φράση «Η ομορφιά είναι αυτή που σώζει τον κόσμο».

Read previous post:
Ο Ολυμπιακός φιλική «εφτάρα» στον Αήττητο Σπάτων

Σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, ο Ολυμπιακός νίκησε 7-1 τον Αήττητο Σπάτων.

Close