Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον είναι να τον εμπιστευτείς. Ernest Hemingway, 1899-1961, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια «ζωντανεύουν» το εμπόριο περασμένων αιώνων

15 Δεκέμβριος, 2017

Τα χρώματα και η βοή της αγοράς του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, όταν συμβίωναν μαζί άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια 120 παιδιών δημοτικού, μέσα από τις αφηγήσεις χριστουγεννιάτικων λαϊκών παραμυθιών, σε μια παράσταση που συνοδευόταν με μουσική. 
Πρόκειται για μία από τις δράσεις που οργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Action Art, για να πλαισιώσει την περιοδική έκθεση που φιλοξενεί στους χώρους του, με τίτλο «Θεσσαλονίκης Εμπόριον 1870-1970» που ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Είναι παραμονές Χριστουγέννων, πριν από περίπου ενάμιση αιώνα στην «πολύχρωμη» Θεσσαλονίκη, και ένας έμπορος αναγκάζεται να πει ιστορίες από διάφορες περιοχές για να σώσει τη ζωή του που βρίσκεται σε κίνδυνο. Έτσι ξετυλίγεται πάνω στη σκηνή μια σειρά από λαϊκά χριστουγεννιάτικα παραμύθια από Ανατολή και Δύση, που συνδέονται με κάποια επαγγέλματα και ταυτόχρονα μεταφέρουν τα μηνύματα της αγάπης, της γενναιοδωρίας, της ειρήνης, όπως ακριβώς και οι μέρες των Χριστουγέννων.
Στην παράσταση αυτή, η αφηγήτρια παραμυθιών της Action Art, Ροδάνθη Δημητρέση, συνέδεσε περίτεχνα στοιχεία από τις «Χίλιες και μία νύχτες» με κλασικά παραμύθια όπως, «Ο τσαγκάρης και τα ξωτικά» του Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ ή με το λαϊκό ελληνικό παραδοσιακό «Ο Γιαννάκης με την καλή καρδιά», παραμύθια με ράφτες και εμπόρους και πολλές ακόμη ιστορίες, μέσα από τις οποίες αναδύονται επαγγέλματα και μηνύματα που σχετίζονται με την γιορτινή περίοδο.
«Αυτά τα παραμύθια μιλούν για ράφτες, τσαγκάρηδες και για άλλα επαγγέλματα, που τα λέμε συνήθως τις μέρες των Χριστουγέννων, γιατί έχουν να κάνουν με την γενναιοδωρία και τα Χριστούγεννα μιλάμε στα παιδιά για το πνεύμα των γιορτών. Μέσα από τις αφηγήσεις μεταφέρουμε τέτοια μηνύματα, με στόχο να αγγίξουμε βαθύτερες χορδές» δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) η κ. Δημητρέση. Τις αφηγήσεις της συνόδευαν με το πιάνο ο Θανάσης Μπιλιλής και με φωνητικά η Γιούλα Μιχαήλ.
Αναφερόμενη στην δράση της αφήγησης των παραμυθιών, η εκπρόσωπος του Ομίλου Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, Ναντίνα Κυριαζή, σχολίασε ότι ανήκει σε σειρά δράσεων που πλαισιώνουν την περιοδική έκθεση, με στόχο να αναδείξουν και μέσα από άλλες πλευρές την εμπορική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ε.Ρ.

Read previous post:
10.000.000 ευρώ, ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα

Την διάθεση ποσού 10.000.

Close