Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να κατηγορείς κάποιον άλλο είναι πολιτική. - Hubert Humphrey, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Τράπεζες: Πιθανότητα τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης βλέπει ο Economist

12 Μάρτιος, 2016

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες εμφανίζοντας να είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών. Ωστόσο, συνεχίζουν να χάνουν κεφάλαια λόγω των προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Ο Economist υπογραμμίζει ότι σχεδόν το 40% των δανείων και το 55% των στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων εμφανίζουν προβλήματα στις πληρωμές, έναντι μέσου όρου 5% στην Ευρώπη.

Οι μεγάλες ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν εκ νέου την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών. «Δεν αποκλείεται μια τέταρτη κεφαλαιοποίηση», αναφέρει ο Josu Fabo της Fitch. Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης, τη στιγμή που οι αγορές παραμένουν νευρικές, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν χάσει σχεδόν 30% από την αρχή του έτους.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι έρμαιο των ατελείωτων μπρος – πίσω στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, αλλά είναι και οι ίδιες ένοχες για την αναβλητικότητά τους όσον αφορά στα NPLs. Αντί να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια που αξίζει να σωθούν, «βλέποντας» την μπλόφα όσων στην πραγματικότητα μπορούν να πληρώσουν, και προχωρώντας σε πώληση των εχεγγύων στις περιπτώσεις που θεωρούνται «καμμένες», ποντάρουν σε επιστροφή στην ανάπτυξη για να διασωθούν οι αμελείς δανειζόμενοι.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα κόστη τους, κλείνοντας υποκαταστήματα και πουλώντας στοιχεία ενεργητικού.

Την ίδια στιγμή, η διακυβέρνηση χρειάζεται διερεύνησης. Πολλοί από αυτούς που ήταν επικεφαλής όταν τα πράγματα πήγαν πολύ στραβά, παραμένουν στις θέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, η μοίρα των ελληνικών τραπεζών είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια άλλων. Μια πιθανή ρήξη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μια παγκόσμια οικονομική επιδείνωση ή η περαιτέρω κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσαν να παρατείνουν την ελληνική ύφεση. Το πιο άμεσο ρίσκο είναι μια ενδεχόμενη διακράτηση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από

Η ρευστότητα είναι ένα ακόμη πρόβλημα, όπως υπογραμμίζει η Μιράντα Ξαφά. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκκρεμή δάνεια 202 δισ. ευρώ και καταθέσεις μόλις 122 δισ. Η διαφορά καλύπτεται από τα έκτακτα δάνεια της ΕΚΤ και της TτΕ.  Την ίδια στιγμή, τα ΑΤΜ υπενθυμίζουν ακόμη στους καταθέτες ότι μπορούν να κάνουν ανάληψη μόλις 420 ευρώ την ευρβομάδα. Με τέτοια μηνύματα, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ευημερήσουν…

Read previous post:
Υψηλό 2016 έπιασε η Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Close