"Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία είναι οικοδομή πάνω στην άμμο" - Αδαμάντιος Κοραής

Τοκετός με μαντίλα; Ημερίδα για τις πολιτισμικές διαφορές στη φροντίδα υγείας προσφύγων

13 Ιούνιος, 2018

Τις πολιτισμικές διαφορές στη φροντίδα υγείας προσφύγων προσπάθησαν να «γεφυρώσουν» νοσηλευτές του Γ.Ν.Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν από τις δυσκολίες επικοινωνίας, λόγω της γλώσσας, έως αντιλήψεις που είχαν να κάνουν ακόμη και με τη διατήρηση της μαντίλας την ώρα του τοκετού, ή την άρνηση λήψης φαρμάκων την περίοδο νηστείας.

   Η προσφυγική κρίση και η διαπολιτισμικότητα και το πώς επηρεάστηκε η παροχή υπηρεσιών στο νοσοκομείο, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου προβλήθηκε και βίντεο με φωτογραφίες για το προσφυγικό ζήτημα, από το 1904 έως το 1949, του συλλέκτη και προϊσταμένου αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου, Γιώργου Καρβουνά και των συλλεκτών, Χρήστου Κηπουρά και Θεολόγη Ηλιάδη.

   Όπως παραδέχτηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη κλινικής παθολογικής ογκολογίας Ιωάννα Μπουτζιώνα, αν και «δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τόσα πολλά περιστατικά με προβλήματα επικοινωνίας και διαφορετικής κουλτούρας, εντούτοις ανταποκριθήκαμε με διαπολιτισμική ευπρέπεια και σεβασμό».

   «Προσπαθήσαμε για παράδειγμα να πείσουμε κάποιες γυναίκες ότι η κλειτοριδεκτομή δημιουργεί κυρίως τεράστια προβλήματα υγείας και φυσικά, συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο περιθώριο της ημερίδας, η κ.Μπουτζιώνα. Παράλληλα, οι νοσηλευτές είχαν να «παλέψουν» με αντιλήψεις που είχαν να κάνουν με δοξασίες, στοιχεία της φύσης, ακόμη και πεποιθήσεις ότι οι ασθένειες προκαλούνται από τις ψυχές προγόνων!

   «Επίσης, οι πρόσφυγες έχουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες και μάλιστα, την περίοδο της νηστείας τους, δεν δέχονταν ούτε φάρμακα από το στόμα με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να τους τα χορηγήσουμε ενδοφλέβια» εξήγησε η κ.Μπουτζιώνα.

Read previous post:
Ολονύχτια παράσταση στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

«Όλος ο χώρος είναι ιερός, όπου κι αν πατήσεις νιώθεις την ενέργειά του» επισημαίνει η διεθνώς αναγνωρισμένη χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη...

Close