Με μια μέθοδο συνεχούς πληθωρισμού, μια κυβέρνηση μπορεί να κατάσχει μυστικά και απαρατήρητα ένα σημαντικό μέρος από τον πλούτο των πολιτών της. John Maynard Keynes, 1883-1946, Βρετανός οικονομολόγος

Το Χαλάνδρι δείχνει το δρόμο στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων

16 Φεβρουάριος, 2018

Την δική τους «μάχη» για μεγαλύτερη, αποδοτικότερη ανακύκλωση και ορθότερη διαχείριση απορριμμάτων δίνουν εδώ και περίπου ένα χρόνο ο δήμος Χαλανδρίου με τους κατοίκους του. Συγκεκριμένα τους τελευταίους 14 μήνες η τοπική αρχή «τρέχει», σε συνεργασία ε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης οικιακών υπολειμμάτων τροφής, Waste4Think, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο του HORIZON 2020.

   Οι περίπου 1.000 κάτοικοι του Χαλανδρίου που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, δεν πετάνε τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα, δηλαδή υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (εκτός από κόκαλα), φρούτα, λαχανικά και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας, στους πράσινους κάδους, αλλά τα διαχωρίζουν χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που τους έχει διαθέσει δωρεάν ο δήμος. Συλλέγουν αυτά τα απορρίμματα σε ατομικό οικιακό καφέ κάδο χωρητικότητας 30 λίτρων, μέσα σε ειδικές βιοαποδοήσιες σακούλες, φτιαγμένες από ζυμώσιμα οργανικά υλικά. Στη συνέχεια οι εθελοντές πετούν τις σακούλες αυτές σε καφέ κάδους χωρητικότητας 120 λίτρων.

   Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου, Γεράσιμο Λυμπεράτο, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κλειδί» σε αυτή την ιστορία είναι δύο πράγματα: «Πρώτον είναι πως οι πολίτες είναι ενημερωμένοι, τους έχει δοθεί φυλλάδιο και οδηγίες για το τι μπορούν να πετάνε στους κάδους και τι όχι. Ακόμα γίνονται συναντήσεις μαζί τους και τους ενημερώνουμε για την πορεία του προγράμματος, για να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Και το δεύτερον είναι ο ειδικός κάδος ανακύκλωσης, ο οποίος ανοίγει με ειδικό κλειδί που έχουν μόνο οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό για να διασφαλίσει κανείς πως αυτά που συγκεντρώνονται στον κάδο είναι αυτά που πρέπει».

   Μετά από περίπου ένα χρόνο που «τρέχει» το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει διαπιστωθεί σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράτο ότι αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος συλλογής απορριμμάτων. Συγκεκριμένα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εξαιρετική και η ποιότητα απορριμμάτων είναι απίστευτη, δηλαδή έχουμε λιγότερο από 1% αστοχία υλικού. Οι κάτοικοι που συμμετέχουν πετάνε αυτή τη στιγμή λιγότερο από 10% των σκουπιδιών τους στον κλασσικό πράσινο κάδο. Αν αυτό λοιπόν εφαρμοστεί συνολικά σε όλη την Αττική για παράδειγμα τότε δεν θα χρειαζόμαστε πλέον χώρους υγειονομικής ταφής».

Read previous post:
Αll Star Giannis

analitis.gr

Close