Οι άνθρωποι απαιτούν ελευθερία λόγου σαν αντιστάθμισμα στην ελευθερία σκέψης που σπάνια χρησιμοποιούν. Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855, Δανός φιλόσοφος

Το νέο πρόγραμμά τους παρουσίασαν οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες

25 Μάιος, 2018

Επτά μήνες από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και πέντε μήνες από την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, της οποίας ηγούνταν τα προηγούμενα δέκα χρόνια, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες παρουσίασαν απόψε στη Βιέννη το νέο πρόγραμμά τους, από τη θέση πλέον του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Το νέο Πρόγραμμα Αρχών, το οποίο παρουσίασε στη διοικούσα επιτροπή και στο προεδρείο του κόμματος ο αρχηγός του, ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, και στην κατάστρωση του οποίου φέρεται να συμμετείχαν με προτάσεις τους περί τα 16.000 κομματικά μέλη, φιλοδοξεί να αποτελέσει «Πυξίδα για τον πολιτικό προσανατολισμό», αναφέροντας στο προοίμιο του πως «Ο κόσμος δεν παραμένει στάσιμος, αλλά χρειάζεται νέες απαντήσεις» .

Με θέσεις απέναντι στις κοινωνικές ανατροπές εξαιτίας της ψηφιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 65 σελίδες και θα τεθεί σε συζήτηση μεταξύ των κομματικών μελών μέσα στον επόμενο μήνα για την τελική μορφή του, που θα ψηφιστεί από το «μεταρρυθμιστικό» Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Όραμα της κοινωνικής δημοκρατίας είναι να ξεπεράσει τις ταξικές αντιθέσεις, να φέρει άνεμο δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της ζωής και να κατανείμει δίκαια τα κέρδη της κοινωνικής εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως ο αγώνας δίνεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και για την πλήρη ισότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας θέλει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση για μία ανανέωση σε περιεχόμενα και σε οργάνωση, παραμένοντας πιστό στις θεμελιώδεις αρχές του για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

«Η καρδιά της Σοσιαλδημοκρατίας δεν κτυπά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, αλλά στα κεραμοποιία του Βίνερμπεργ», σημείωσε ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος — μετά από τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του νέου Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων — έχει αναλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο, τον ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Ήδη, μετά από την αποχώρηση από την διακυβέρνηση, ο Κρίστιαν Κερν είχε διακηρύξει πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα εργαστεί από την αντιπολίτευση για να επιστρέψει στην πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές και θα πρέπει να είναι «το κόμμα του 95% των ανθρώπων», παραμένοντας το κόμμα του προοδευτικού κέντρου.

Read previous post:
Άλλα τρία άτομα ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση σε βάρος του Γ. Μπουτάρη

Άλλα τρία άτομα ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στις 19 Μαΐου.

Close