Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται. Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

To 2019 η ολοκλήρωση μελετών της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στη Σαμοθράκη

17 Ιανουάριος, 2018

Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) των μελετών ωρίμανσης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) στη Σαμοθράκη, ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή του ακριτικού νησιού.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος, Θανάσης Βίτσας, διευκρίνισε πως «ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των εν λόγω μελετών, που θα εκπονήσει η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. (εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), συνολικού κόστους 156.697,05 ευρώ, είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2019, ενώ στόχος είναι μέχρι και το 2020-2021 να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με τη λειτουργία της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στη Σαμοθράκη».

«Με την προαναφερόμενη ένταξη, το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων που κοστίζει πανάκριβα στους κατοίκους μπαίνει σε τροχιά επίλυσης» σημειώνει ο κ. Βίτσας, συμπληρώνοντας πως «ο μέσος όρος απορριμμάτων του νησιού ανέρχεται στους 1.300 τόνους ετησίως, ήτοι περίπου 85 κοντέινερ που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Κομοτηνής από το 2009, τα περισσότερα εξ’ αυτών κατά τη θερινή περίοδο. Χαρακτηρίζει «τεράστιο το οικονομικό κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων», δεδομένου ότι «υπερβαίνει τα 800 ευρώ ανά κοντέινερ, αν τα συνυπολογίσουμε όλα». Η εν λόγω δαπάνη καλύπτεται, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας που «πληρώνουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και είναι τα υψηλότερα από παντού, ένα κόστος που σταδιακά ανεβαίνει γιατί υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι η τιμή του πετρελαίου, που όταν αυξάνεται, αυξάνει και το συνολικό κόστος της μετακίνησης».

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης αναφέρεται και στο ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει η δημοτική Αρχή, κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας». «Πέρυσι προχωρήσαμε σε διαγωνισμό, μέσω του οποίου ανατέθηκε σε ιδιώτη το μεγαλύτερο μέρος της αποκομιδής των απορριμμάτων» τονίζει.

Λ.Π.

 

Read previous post:
Η αφοσίωση στην πατρίδα και στο έθνος μας είναι πολύ περισσότερο σημαντική σήμερα

Η αφοσίωση στο καθήκον, που είναι αφοσίωση στην πατρίδα και στο έθνος μας, είναι πολύ περισσότερο σημαντική σήμερα, τόνισε ο...

Close