Σε κάθε εύστοχη πρόταση, ένας κάποιος βαθμός πρέπει να θυσιάζεται υπέρ της καλής διατύπωσης. Samuel Johnson, 1709-1784, Άγγλος συγγραφέας

Τι θα φέρει χρηματιστηριακά το 2016 στις ΗΠΑ; Περίπου ό,τι και το 2015

Το 2015 φτάνει στο τέλος του με τον S&P 500 να βρίσκεται περίπου εκεί όπου ξεκίνησε, μετά από ένα έτος αναταράξεων και διακυμάνσεων το οποίο είχε περιορισμένες ευκαιρίες για κέρδη και δεν έμοιαζε καθόλου με το 2014 ή με προηγούμενα ανοδικά έτη.

Πόσο διαφορετικά, άραγε, μπορούν να γίνουν τα πράγματα το 2016; Πολύ λίγο. Χρηματιστηριακά και τουλάχιστον όσον αφορά στις ΗΠΑ, έχουμε μπει σε ένα περιβάλλον «χαμηλών αποδόσεων» το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στην ερχόμενη χρονιά.

Τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 κινήθηκαν φέτος στο 16,6 και με βάση τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να κινηθούν στο 16,1 το επόμενο έτος, δικαιολογώντας μία μηδενική άνοδο για το έτος.

Με όρους χρηματιστηριακής τεχνικής ανάλυσης το 2016 αναμένεται να είναι ακόμη μία χρονιά «πλάγιας τάσης» όπου οι ευκαιρίες θα υπάρχουν στις υπερβολές, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δεδομένου ότι δεν αναμένεται μεγάλη χρηματιστηριακή δύναμη οι πιθανότητες είναι μικρές για καταγραφή διαδοχικών νέων ιστορικών υψηλών από τα τρέχοντα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, καθώς δεν περιμένουμε κραχ, το πιθανότερο είναι οι τιμές να αναπηδούν μετά από αξιοσημείωτες πτώσεις.

Πώς μπορούν να αλλάξουν τα παραπάνω; Με θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις. Από οικονομικής άποψης αυτό δεν είναι πιθανό. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς κοντά στο 2% και αυτό πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Θα μπορούσαν, όμως, να υπάρξουν εκπλήξεις από την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, ιδιαίτερα αν το πείραμα της αύξησης των επιτοκίων δεν πετύχει ή αν υπάρξει μία εστία κρίσης αλλού, εκτός ΗΠΑ.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνούμε τους γεωπολιτικούς κινδύνους οι οποίοι μπορούν να κλιμακωθούν πολύ γρήγορα όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκεί που το χρηματιστηριακό παιχνίδι μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι στην αγορά ενέργειας, καθώς οι εταιρίες του κλάδου έχουν δει τις μετοχές και τα κέρδη τους να μειώνονται δραματικά και έτσι ξεκινούν το νέο έτος με τον πήχη πολύ χαμηλά, κάτι που αυξάνει τις προοπτικές για μία θετική έκπληξη στο 2016.

Read previous post:
Μουσείο στην Ολλανδία: Όχι κάμερες και κινητά – αν θέλετε, ζωγραφίστε

Κάμερες και κινητά απαγορεύονται εφ΄ εξής στο μουσείο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, ενώ όσοι επιθυμούν να αποθανατίσουν τα εκθέματα καλούνται να...

Close