Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν. - Paul Valery

Τί είπε η Yellen και έφερε τα πάνω κάτω στις αγορές

Η πρόεδρος της Federal Reserve,  Janet Yellen, δήλωσε την Τετάρτη ότι «προσβλέπει» σε αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ που θα θεωρηθεί ως απόδειξη για την ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση. Στις παρατηρήσεις της στο Economic Club της Ουάσινγκτον, η Yellen εξέφρασε εμπιστοσύνη στην οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της απασχόλησης τον Οκτώβριο υποδεικνύει πως η αγορά εργασίας αναρρώνει ακόμα και αν δεν είναι ακόμη σε πλήρη ισχύ.

Η Yellen επανέλαβε επίσης την άποψή της ότι η τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και του πληθωρισμού από την αδυναμία στην παγκόσμια οικονομία και την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα μετριαστεί το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ ήταν «ιδιαίτερα σταθερές».

«Όταν η Επιτροπή αρχίζει να ομαλοποιεί τη στάση της, θα είναι μια απόδειξη … για το πόσο μακριά έχει φτάσει η οικονομία», είπε η Yellen, αναφερόμενη στην επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed. «Με αυτή την έννοια, είναι μια μέρα για την οποία όλοι ανυπομονούμε» συμπλήρωσε και αυτή ακριβώς η φράση της ήταν που προκάλεσε ένα κύμα πωλήσεων στον S&P 500, το οποίο αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα του δείκτη με μπάρες 10λέπτων.

SPX12345
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ήδη ότι η Fed θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια των ομοσπονδιακών κεφαλαίων της αυτό το μήνα από την περιοχή μηδέν στο 0,25 τοις εκατό.

Όπως και σε προηγούμενες ομιλίες και δημόσιες εμφανίσεις της, η Yellen είπε ότι η χρονική στιγμή της πρώτης αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ σε σχεδόν μια δεκαετία δεν ήταν τόσο σημαντική όσο η πορεία των μετέπειτα αυξήσεων που αναμένεται να είναι σταδιακή. «Μια απότομη σύσφιξη θα ενείχε τον κίνδυνο διατάραξης των χρηματοπιστωτικών αγορών και ίσως ακόμη και ακούσια ωθήσει την οικονομία σε ύφεση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση μετά την ομιλία της, είπε ότι η Fed θα ζυγίζει τα εισερχόμενα δεδομένα τα οποία και θα καθορίσουν το ρυθμό των αυξήσεων και ότι για τη χάραξη πολιτικής δεν αναμένεται μια μηχανική διαδρομή κινείται ρυθμό. «Αυτός μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ διαφορετικός κύκλος αύξησης επιτοκίων από το παρελθόν κύκλων», είπε.

Η επιθετική στάση της Yellen προκάλεσε πέρα από πτώση των μετοχών και άνοδο του δολαρίου με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να βουλιάξει χάνοντας περισσότερο από 3,80%, με το Brent Crude να πέφτει στα 42,74 δολάρια και το Light Crude στα 40,13.

USD123

 

Read previous post:
«Κλείδωσαν» για τις 20 Δεκεμβρίου οι εκλογές στη ΝΔ

Στις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη ΝΔ μετά τα όσα προέκυψαν από τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ συνεργαζόμενη...

Close