Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με το μέσο ψηφοφόρο. Winston Churchill, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός

Τι απασχολεί τους traders σήμερα

10 Δεκέμβριος, 2015

«Ράλι» για τα αμερικανικά futures σήμερα Τετάρτη, με άνοδο 30 μονάδων βάσης για τον S&P, του οποίου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μένουν ωστόσο μακριά από τα υψηλά της χθεσινής ημέρας.

«Στο κόκκινο» κινείται από την πλευρά της η Ευρώπη, με τον DAX να εξασθενεί κατά 15 μονάδες βάσης, με μοναδικό κερδισμένο της ημέρας τον κλάδο της ιατρικής περίθαλψης, και τον FTSE κατά 45, υπό το βάρος του χρηματοπιστωτικού και ενεργειακού τομέα, παρόλο που οι μεταλλωρύχοι τα πάνε καλύτερα με φόντο την επί τα βελτίω αναθεώρηση του στόχου της Glencore περί μείωσης του χρέους και τη συνακόλουθη αλματώδη άνοδο των μετοχών της κατά 10%.

Στην Ασία, Κίνα και Χονγκ Κονγκ κινήθηκαν αρχικά ανοδικά έπειτα από τις αναφορές περί μεταρρύθμισης των κανόνων Αρχικής Δημόσιας Πρότασης (IPO), αλλά αργότερα υποχώρησαν κατά 50 μονάδες βάσης. Ο Nikkei συνέχισε να χάνει έδαφος, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,3%, καθώς η άνοδος του γεν έπληξε τους εξαγωγείς. Στην Αυστραλία, τα ισχυρά στοιχεία περί απασχόλησης μείωσαν τις πιθανότητες περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, εξέλιξη που έπληξε το χρηματοπιστωτικό κλάδο και άφησε το δείκτη του Σίδνεϊ να καταγράφει απώλειες 90 μονάδων βάσης. Μικρή ανάκαμψη σημείωσαν οι αναδυόμενες οικονομίες, αλλά για τη Λατινική Αμερική τα πράγματα δείχνουν δυσοίωνα, υπό το πρίσμα του σκανδάλου Petrobras και της μομφής που έχει ασκηθεί εις βάρος της προέδρου Ρούσεφ στη Βραζιλία.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μένουν αμετάβλητες, όπως και οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Fed (σε λιγότερο από μια εβδομάδα) κοντά στο 80%. Το δολάριο ανακάμπτει έναντι του ανοδικού χθες – λόγω θετικής έκθεσης IFO – ευρώ, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SCB) άφησε να εννοηθεί πως θεωρεί την ισοτιμία του φράγκου πολύ υψηλή, χωρίς ωστόσο να πειράξει τα επιτόκια. Τα ισχυρά στοιχεία περί απασχόλησης έστειλαν το δολάριο Αυστραλίας στα ύψη, ενώ και της Νέας Ζηλανδίας ακολουθεί από κοντά. Πιέσεις υφίστανται τα περισσότερα μέταλλα, ενώ και το West Texas Intermediate δοκιμάζεται κοντά στα χαμηλά της χθεσινής ημέρας με φόντο τα δημοσιεύματα περί απόφασης του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμιση ετών. Καλύτερα τα πηγαίνει το Brent.

Εντός της ημέρας, αναμένεται η τελευταία Αρχική Δημόσια Πρόταση της χρονιάς για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την τιμή της μετοχή της Atlassian (TEAM) να ορίζεται εν τέλει στα 21 δολάρια, υψηλότερη από τα αρχικώς εκτιμηθέντα εύρη τιμών μεταξύ 16,5 και 18,5 δολαρίων, και μεταξύ 19 και 20 δολαρίων.
Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε εν τω μεταξύ πως η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ για τις ΗΠΑ έπονται οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών, καθώς και η μεταβολή του καθαρού εισοδήματος των νοικοκυριών. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δημοπραττεί 30ετή ομόλογα συνολική αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου διοργανώνουν μία εκδήλωση προκειμένου να ενημερώσουν για το σχέδιο νόμου μέσω του οποίου ευελπιστούν να περιορίσουν την ένοπλη βία, και η Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας συνεδριάζει από την πλευρά της με θέμα την τρομοκρατία και τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

 

Read previous post:
Κομισιόν: Να εφαρμοστούν οι κανόνες εγγύησης καταθέσεων

Την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με το σύστημα εγγύησης καταθέσεων ζητεί η Κομισιόν από την Ελλάδα και άλλα εννέα...

Close