Για να δημιουργήσεις μια αγορά, πρέπει πρώτα να επινοήσεις ένα πρόβλημα και μετά να βρεις τη λύση του - Scott Adams

Θα είναι το ασφαλιστικό το Βατερλό του Τσίπρα;

22 Ιανουάριος, 2016

Το Βατερλό είναι μία μικροσκοπική πόλη του Βελγίου, λίγα χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες. με πληθυσμό μικρότερο των 25 χιλιάδων κατοίκων. Το όνομα του, όμως, είναι συνδεδεμένο με την τοποθεσία όπου έλαβε χώρα η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα το 1815, όταν και ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Συνασπισμού, πο οποίες στη συνέχεια εισέβαλαν στη Γαλλία και τοποθέτησαν στο θρόνο τον, έμπιστο τους, βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ.

Προσαρμόζοντας την ιστορία στο σήμερα και στην Ελλάδα, το ασφαλιστικό μοιάζει όλο και περισσότερο πιθανό να γίνει το Βατερλό της κυβέρνησης Τσίπρα. Όχι γιατί θα είναι η πρώτη μεγάλη χαμένη μάχη. Αντίθετα, μέχρι στιγμής στο ενεργητικό της κυβέρνησης έχουν καταγραφεί μόνο μεγάλες ήττες και παρόλα αυτά έχει αντέξει. Αλλά γιατί αυτή η μάχη φαίνεται καθοριστική ως προς τη χρονική στιγμή και τους όρους κάτω από τους οποίους διεξάγεται.

Στην πρώτη, σύντομη, θητεία του ως Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας δοκιμάστηκε στα μάτια του κόσμου μόνο ως προς τις διαπραγματευτικές του ικανότητες και ήταν σχετικά εύκολο να χρεώσει όλες τους λάθος χειρισμούς του στις δυνάμεις του εξωτερικού που, όπως, υποστήριξε ήθελαν με κάθε τρόπο να αποτύχει η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ΝΔ ήταν αποδεκατισμένη και πρακτικά ανήμπορη να διαδραματίσει το ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι, ο Α. Τσίπρας κατάφερε να επανεκλεγεί το Σεπτέμβριο, παρά τη νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, τη στροφή 180 μοιρών στις υποσχέσεις του – ακόμη και σε αυτές μετά την εκλογή του –  και τη δραματική τροπή των διαπραγματεύσεων η οποία και οδήγησε στα capital controls και σε ένα εξαιρετικά σκληρό Μνημόνιο – Μαμούθ.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Τσίπρας έχει λάβει, ήδη, δύο ευκαιρίες από το λαό και τις μετέφρασε σε πικρά και σκληρά μέτρα εναντίον του ενώ το επιχείρημα ότι τα μέτρα επιβάλλονται έξωθεν έχει πάψει να αποτελεί, πλέον, άλλοθι, στα μάτια του κόσμου.
Επιπλέον, η ΝΔ βρίσκεται σε φάση εξόδου από την εσωτερική της κρίση, σε αντίθεση με τις αρχές του 2015 όταν μόλις έμπαινε σε αυτήν και μάλιστα με βάση τις δημοσκοπήσεις, στην καλύτερη, συγκριτικά, θέση της, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2012.

Παρόλα αυτά, πράγματα θα μπορούσαν, ίσως, να ήταν καλύτερα για την κυβέρνηση αν στην εξίσωση δεν υπήρχε το Ασφαλιστικό. Το οποίο, μέχρι στιγμής, έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα, αφού από τη μία πλευρά είναι παράλογα σκληρό και εντελώς βλαπτικό για την οικονομία και από την άλλη έχει αποτύχει να γίνει αποδεκτό όσο στο εσωτερικό, όπου και έχει προκαλέσει σφοδρές και μαζικές αντιδράσεις, όσο και στο εξωτερικό, με τους θεσμούς να  θεωρούν ότι τα νούμερα της κυβέρνησης δε βγαίνουν και να ζητούν δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Το χειρότερο, όμως, για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι αυτά που απαιτούνται να κάνει για να αποτρέψει το Ασφαλιστικό να γίνει το Βατερλό του, φαίνεται, να είναι έξω από τις δυνατότητες του. Αυτό, όχι μόνο εξαιτίας της θέσης στην οποία έχει, από λάθη του, βρεθεί, αλλά και εξαιτίας της ίδιας της δραματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και των διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών που είναι, πια, ιδιαίτερα δυσμενείς.

Και όλα αυτά με την ελληνική κυβέρνηση να αριθμεί 153 βουλευτές και την ιστορία να μας διδάσκει ότι από το 1974 μέχρι σήμερα  δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση με 153 έδρες που να έχει εξαντλήσει την τετραετία.

Read previous post:
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ 22/01/2016 13:43

DomiStock Dominate the Stock Market Έκδοση για το Analitis.gr Copyright 2015: Panagiotou Ltd London, UK Αυτοματοποιημένο Εκπαιδευτικό Σχόλιο Χρηματιστηριακής Τεχνικής...

Close