Αισιόδοξος είναι αυτός που αγοράζει από έναν Εβραίο και θέλει να πουλήσει σε έναν Σκωτσέζο - H.L. Menckel

Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία από 3D εκτυπωτή μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε μαϊμούδες

27 Δεκέμβριος, 2016

Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς σε μαϊμούδες αιμοφόρα αγγεία που είχαν παραχθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα προόδου στη μαζική εκτύπωση οργάνων για μεταμοσχεύσεις, τα οποία θα αντισταθμίσουν την έλλειψη οργάνων από δωρητές.

Η «μελάνη»

Οι ερευνητές της κινεζικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Revotek, στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, χρησιμοποίησαν «μελάνη» από βλαστοκύτταρα και άλλα τεχνητά υλικά για να εκτυπώσουν αιμοφόρα αγγεία μήκους περίπου δύο εκατοστών, τα οποία στη συνέχεια εμφτεύθηκαν στο στήθος 30 πειραματόζωων, σύμφωνα με δημοσίευσμα των Financial Times.

Ένα μήνα μετά την μεταμόσχευση, τα βλαστοκύτταρα εντός των τεχνητών αιμοφόρων αγγείων είχαν αναπτυχθεί πλέον σε κανονικά αιμοφόρα αγγεία και ήταν αδύνατο να διακριθούν από τα προϋπάρχοντα φυσικά αιμοφόρα αγγεία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Τζέιμς Κανγκ «τα βιο-εκτυπωμένα αγγεία θα ωφελήσουν τα περίπου 156 εκατομμύρια ανθρώπων που χρειάζονται τεχνητά αγγεία».

Ο καθηγητής Σερ Άλφρεντ Κουσκιέρι του Πανεπιστημίου του Νταντί, σχολιάζοντας το επίτευγμα τόνισε ότι «πρόκειται για πρωτοποριακή δουλειά, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η Αναγεννητική Ιατρική.

Είναι πολύ πιο προχωρημένοι από τη Δύση». Αρκετές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για τη δημιουργία βιοσυνθετικών οργάνων, με τη ρωσική εταιρεία βιοτεχνολογίας 3D Bioprinting Solutions να ανακοινώνει πρόσφατα ότι μεταμόσχευσε με επιτυχία σε ποντίκι τρισδιάστατα εκτυπωμένο θυρεοειδή αδένα.

Πάντως, ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν ότι περιμένουν η έρευνα της Revotek να δημοσιευθεί σε κάποιο διεθνές επιστημονικό έντυπο και να αναπαραχθεί από άλλα επιστημονικά εργαστήρια.

Η Revotek ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια δεύτερη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σε μαϊμούδες.

 

Read previous post:
Ινδία: Από μη ορυκτά καύσιμα το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2027

Η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει τους κλιματικούς στόχους, για τους οποίους δεσμεύτηκε στην πρόσφατη Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση...

Close