Κανένας άνθρωπος ούτε ομάδα ούτε έθνος δεν μπορεί να ενεργήσει ανθρώπινα ή να σκεφθεί σωστά υπό το κράτος ενός μεγάλου φόβο. Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

Τα πρακτικά της FED αλλάζουν το παιχνίδι στο δολάριο

Το δολάριο κατέγραψε ευρεία πτώση την Πέμπτη, υποχωρώντας έναντι όλων των βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων, καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της FED έδειξαν ότι ο ρυθμός της αύξησης των επιτοκίων θα είναι αργός.

Με την εκτίμηση ότι η FED θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο να μετατρέπεται, πλέον, σε πεποίθηση, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην ταχύτητα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αυτόν το νέο αυξητικό της κύκλο επιτοκίων.

Ο δείκτης DXY που μετράει το δολάριο έναντι ενός καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων υποχώρησε κατά 0,7% από το υψηλό που κατέγραψε την Τετάρτη αλλά και από την αντίσταση των 100 μονάδων, για να κλείσει τη μέρα στις 99,02 μονάδες.

Το δολάριο έχει κινηθεί ανοδικά από το Ιούλιο του 2014 καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 24% και έκανε το πιο πρόσφατο ανοδικό του βήμα μετά τις σαφείς ενδείξεις από τη FED τον Οκτώβριο ότι επίκειται αύξηση του βασικού της επιτοκίου.

Με την αύξηση αυτή τώρα να θεωρείται πια προεξοφλημένη και με το ρυθμό περαιτέρω αυξήσεων να εκτιμάται πως θα είναι χαμηλός, δεν πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα οι επενδυτές να στραφούν μακριά από το δολάριο και προς άλλα νομίσματα.

Μία τέτοια κίνηση θα είχε ως πρώτους ευνοημένους μία σειρά εμπορευμάτων αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες, πολλά από τα χρηματιστήρια των οποίων είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Read previous post:
Η Κίνα βήχει και ο κόσμος κινδυνεύει με γρίπη

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό. Μεγαλύτερος καταναλωτής μίας σειράς...

Close