Μια εποχή αποκαλείται Σκοτεινή όχι επειδή το φως δεν μπορεί να λάμψει, αλλά επειδή ο άνθρωποι αρνούνται να το δουν. James Alber Michener, 1907-1997, Αμερικανός συγγαφέας

Τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία και οι στρατηγικές τους

Οι στρατηγικές κατανομής των περιουσιακών στοιχείων και διασποράς του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια ακόμα και των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών έχουν γίνει άκρως σύνθετες και απαιτητικές. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, η μεταβλητότητα στις αγορές, οι έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η άμεση καθοδήγηση από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και η εξάρτηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από αυτές, συνθέτουν τον τρέχοντα χρηματιστηριακό γρίφο απευθυνόμενο σε δυνατούς λύτες.

Τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία (Sovereign Wealth Funds- SWF) αποτελούν για χρόνια ένα εναλλακτικό μέσο αποθήκευσης πλούτου των χωρών, προερχόμενα από τα αποθεματικά που συσσωρεύονται από τα δημοσιονομικά και εμπορικά τους πλεονάσματα και είναι παράλληλα ένα εργαλείο προστασίας της οικονομικής τους σταθερότητας μέσω της διασποράς του ρίσκου. Τα SWF αποτέλεσαν τα προηγούμενα έτη το πλέον αποτελεσματικό μέσο για τη διαχείριση τεράστιων κεφαλαίων που προέρχονταν από τα κέρδη των χωρών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, περιορίζοντας τις επιπτώσεις από την αστάθεια των τιμών του «μαύρου χρυσού» και προστατεύοντάς τις διαφοροποιώντας τις πηγές του εισοδήματος από αυτές των δαπανών.

Τα κεφάλαια των SWF έχουν αποκτήσει τέτοια δύναμη με αποτέλεσμα να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική σκηνή μαζί με τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες και τα κεφάλαια του λεγόμενου «έξυπνου» χρήματος. Ωστόσο, η προαναφερόμενη τρέχουσα κατάσταση υπογραμμίζοντας της έκτασης των συνεπειών των αρνητικών προοπτικών στις τιμές του πετρελαίου πιθανότατα να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις  τοποθετήσεων των SWF ώστε να καλύψουν κενά του προϋπολογισμού τους αλλά και ανακατανομή των περιουσιακών στοιχείων του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του ΟΠΕΚ, στηρίζει το 80% των κρατικών εσόδων της στις εξαγωγές του πετρελαίου και έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κατάρρευση των τιμών του. Η κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να στηρίξει την κατανάλωση προχώρησε σε έκδοση ομολόγων, η οποία οδήγησε σε αύξηση του κρατικού χρέους και του ελλείμματος της χώρας. Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα καθώς το δημοσιονομικό της έλλειμμα αυξήθηκε το τρέχον έτος στο 16% του ΑΕΠ της χώρας αυξάνοντας κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού της.

Ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου τον Αύγουστο,  παρατηρήθηκε στροφή  των κεφαλαίων  των SWF προς ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς υιοθετώντας παράλληλα στρατηγικές smart beta και arbitrage.

Read previous post:
Η Γαλλία σε κατάσταση σοκ

Toυλάχιστον 128 άνθρωποι και πάνω από 200 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των πρωτοφανών τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ισλ. Κράτος είναι...

Close