Η αλλαγή είναι τόσο αναπόφευκτη όσο και ο χρόνος, και όμως τίποτα δεν συναντά μεγαλύτερη αντίσταση. - Benjamin Disraeli, 1804-1881, Άγγλος πρωθυπουργός

Τ. Κουίκ: Οι Έλληνες ομογενείς, τεράστια δύναμη για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας

16 Μάιος, 2018

Στη συμβολή της ελληνικής ομογένειας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, σε δήλωσή του για την εκδήλωση που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εξωστρέφεια της οικονομίας. «Το υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται με απόλυτη συνέπεια για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα προσθέσει πολλά θετικά πρόσημα στην ανάταξη της Ελλάδας μετά και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Ο ΥΦΥΠΕΞ Τ.Κουίκ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας και τον Διϋπουργικό Συντονισμό της.Ο κεντρικός ομιλητής ΑΝΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλος επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Διασποράς μας pic.twitter.com/MYhvOlDtDA
– ΥΦΥΠΕΞ Τ. ΚΟΥΙΚ (@YFYPEX) May 16, 2018

Αναφερόμενος στον εναρκτήριο χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο κ. Κουίκ στάθηκε στην επισήμανσή του για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική ομογένεια στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. «Αναφέρθηκε στην εξαιρετική μας συνεργασία σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει γενικότερα τη Διασπορά μας, αλλά και ειδικότερα τους επιχειρηματίες της Ομογένειας, με λαμπρό παράδειγμα τον Ελληνισμό της Υποσαχάριας Αφρικής» είπε ο κ. Κουίκ και προσέθεσε: «Μιλάμε για χώρες σε μία ήπειρο που τώρα στρέφει, για πολλούς λόγους, το ενδιαφέρον του ο υπόλοιπος κόσμος, και οι οποίες τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν και το 7% λόγω και των επενδυτικών προγραμμάτων και της οικονομικής στήριξης, τόσο των ισχυρών κρατών όσο και κορυφαίων οικονομικών χρεωπιστωτικών οργανισμών. Είναι η εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν τον περασμένο χρόνο στη Συνδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης στο Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού, και στην οποία εκπροσώπησα την Ελλάδα».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, υπογράμμισε πως οι Έλληνες ομογενείς αποτελούν μία τεράστια δύναμη και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε όλες τις αφρικανικές χώρες όπου κάνουν αισθητές την παρουσία τους οι κοινότητές τους. «Δεν υπήρξαν ποτέ αποικιοκράτες, τους αγαπούν οι τοπικές κυβερνήσεις και ο πληθυσμός, είναι πανίσχυροι οικονομικά, έχουν πολύ καλή διείσδυση στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα χωρίς να ζητούν ποτέ τίποτα για αντάλλαγμα» συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουίκ στην επιχειρηματική αποστολή το 2017 σε Νότιο Αφρική, Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα, σημειώνοντας πως είχε εξαιρετική επιτυχία σύμφωνα με ανακοίνωση των ίδιων των επιχειρήσεων. Ανακοίνωσε πως τώρα προετοιμάζεται επιχειρηματική αποστολή στις τέσσερεις Υποσαχάριες χώρες που επισκέφθηκε μέσα σε πέντε μέρες το Πάσχα. Ήδη, υπάρχει αξιοσημείωτη εξαγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ζάμπια, χάρη στο Έλληνo-Ζαμπιανό Επιμελητήριο, παρατήρησε.

Τέλος, ο κ. Κουίκ επισήμανε ότι ο προσανατολισμός της χώρας μας στην αφρικανική ήπειρο, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού, παιδείας κ.λπ., είναι στην ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η οποία και ενεργοποιείται μέχρι στιγμής με επιτυχή αποτελέσματα, συμπλήρωσε.

Το επιθυμητό, διεμήνυσε, είναι στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας να συμβάλλουν με την ίδια προσήλωση και οι ομογένειες άλλων ηπείρων, όπως Αμερικής και Αυστραλίας. Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε γνωστό πως ήδη αποτυπώνονται συγκεκριμένοι οδικοί χάρτες.

Read previous post:
Διευκρινίσεις ΕΛΠΕ για την εξέλιξη της συνεργασίας προμήθειας αργού πετρελαίου από το Ιράν

«Με αφορμή αναπαραγωγή δημοσιευμάτων σχετικά με την εξέλιξη της συνεργασίας προμήθειας αργού από το Ιράν, η "Ελληνικά Πετρέλαια" διευκρινίζει ότι...

Close