Πολιτισμός και κέρδη πάνε χέρι με χέρι. Calvin Coolidge, 1872-1933, Αμερικανός πρόεδρος [1923-1928]

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης – Γ.Γρ. Υποδομών για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης

21 Αύγουστος, 2017

Τα  μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης με έμφαση τον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα (BOAK) και το νέο αεροδρόμιο Καστελίου βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο Ηράκλειο ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
 «Οι συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης γίνονται σε κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας που γνωρίζετε πολύ καλά ότι εδώ και δυο χρόνια υπάρχει και εντείνεται και ενισχύεται, γιατί υπάρχει κοινός τόπος πάνω στα μεγάλα αναπτυξιακά στρατηγικά ζητήματα που αφορούν την ανασυγκρότηση του νησιού.
Η Κρήτη στερείται υποδομών και έργων σε σχέση με τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Τόσο ο υπουργός κ. Σπίρτζης όσο και εμείς ως γενική γραμματεία, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, αντιμετωπίζουμε αυτά τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα με βάση τη συνεργασία που έχουμε με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού στο νησί» τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ Δέδες.

Ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για το Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου
Αναφερόμενος στο νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου ο κ. Δέδες επεσήμανε ότι «ήδη ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία, θα προχωρήσουμε και με την έγκριση της Βουλής στην υπογραφή μετά την προκήρυξη του προσωρινού αναδόχου στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μέσα στη χρονιά»

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη χρηματοοικονομικού συμβούλου για τον Βόρειο Οδικό Αξονα
Αναφορικά με την κατασκευή του ΒΟΑΚ ο γενικός γραμματέας Υποδομών έκανε λόγο για προβλήματα δεκαετιών, κάνοντας γνωστό ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη χρηματοοικονομικού, νομικού συμβούλου που είναι, όπως είπε, αναγκαία προϋπόθεση, ώστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα χρηματοδοτήσει το έργο, να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες δημοπράτησης του.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης του ΒΟΑΚ το προσδιόρισε μέσα στο 2018 και απαντώντας στις ανησυχίες φορέων του Λασιθίου για μη ένταξη έργων του ΒΟΑΚ στον νομό τόνισε ότι βούληση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη είναι ο ΒΟΑΚ να προχωρήσει σε όλο το νησί. Ακόμα ο κ. Δέδες έκανε γνωστό ότι μέσω του ΕΣΠΑ θα εξασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τον κόμβο Αγίας Πελαγίας, ενώ για την αναβάθμιση του αεροδρόμιου Νίκος Καζαντζάκης είπε ότι το έργο έχει εγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με διαθέσιμη  πίστωση  δυο εκατομμυρίων ευρώ.

Εντός του 2017 θα δημοπρατηθεί το φράγμα Αποσελέμη
Όσο αφορά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το φράγμα Αποσελέμη, ώστε να καλύπτει και το δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ο κ. Δέδες εκτίμησε ότι το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2017.

Από την πλευρά του ο κ Αρναουτάκης έκανε λόγο για την εξαίρετη -όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία του υπουργείου Υποδομών με την Περιφέρεια.
«Τα μεγάλα θέματα του νησιού μας -ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο- είναι μέσα στις προτεραιότητες για να μπορούν να δημοπρατηθούν. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα έργα και μέσα από την πρόταση που έχει κάνει η Περιφέρεια με ρήτρα διαθεσιμότητας που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και τη διυπουργική, θα προχωρήσουν και θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2018 ούτως ώστε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης να ξεκινήσουν».
Όπως ακόμα τόνισε «στην Κρήτη οφείλονται πολλά και είμαι βέβαιος πως αυτά που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός με την επικείμενη κάθοδο του στο νησί θα είναι αυτά που ικανοποιούν το αίσθημα των Κρητικών».
Στη συνάντηση στη Περιφέρεια συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 

Read previous post:
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ είναι φανερό ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν

Μόνη λύση για τη ΝΔ, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Close