Ο άνθρωπος από τη φύση του συμπεριφέρεται με ξιπασιά απέναντι σ' αυτούς που τον κολακεύουν και με σεβασμό προς εκείνους που δεν υποκλίνονται. - Θουκυδίδης, 5ος αιώνας π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

Σχόλια του γαλλικού Τύπου για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων

13 Ιούνιος, 2018

«Η Μακεδονία αλλάζει όνομα», «Συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία: Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας», «Βόρειος Μακεδονία, το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχθηκε η Ελλάδα», είναι, σε γενικές γραμμές, οι τίτλοι των σημερινών δημοσιευμάτων του γαλλικού Τύπου.

Σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν», «μετά από μία διαμάχη 27 χρόνων, η Αθήνα και τα Σκόπια κατέληξαν τελικά σε μία συμφωνία για το όνομα, πράγμα που επιτρέπει την απεμπλοκή της κατάστασης για την ένταξη της μικρής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ». Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ενημέρωση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μία καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «η τεράστια πρόκληση της συμφωνίας για τη Μακεδονία είναι να εξασφαλίσει το πράσινο φως στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ και να αποκτήσει μία πρόσκληση για τη συνάντηση κορυφής τού ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου».

Το περιοδικό «Express » κάνει ειδική αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ: «Έχουμε μία ιστορική λύση μετά από δυόμισι δεκαετίες. Η συμφωνία μας για το όνομα είναι Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας για παγκόσμια χρήση (…) πρόκειται για μία μεγάλη διπλωματική νίκη και μία ιστορική ευκαιρία για την περιοχή, ανοίγοντας ένα παράθυρο για φιλία, συνεργασία και μία από κοινού ανάπτυξη». Είναι το μήνυμα που ο Ζάεφ απευθύνει «κυρίως στον λαό του, όπου οι αντιδράσεις για μία συμφωνία παραμένουν σε κατάσταση παρόξυνσης» υποστηρίζει το περιοδικό.

Read previous post:
Στάσεις εργασίας αύριο σε μετρό, λεωφορεία και τρόλει

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Close