Αν οι θεοί ήθελαν να ψηφίζουν οι άνθρωποι, θα μας έδιναν υποψηφίους - Χάουαρντ Ζιν

Στο ΔΝΤ η κρίση στην τουρκική οικονομία

11 Ιανουάριος, 2017

Η κατάσταση και οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας θα εξεταστούν, εκτάκτως, σήμερα σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Χθες η τουρκική λίρα βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ευρώ και του δολαρίου λόγω των φόβων που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα. Η ισοτιμία της λίρας με το ευρώ έφτασε τις 4,005 λίρες, από 3,923 λίρες που ήταν προχθές. Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο έφτασε τις 3,779 λίρες.

Η νέα βουτιά του νομίσματος της γειτονικής χώρας προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Έτσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης της λίρας. Προσέθεσε μάλιστα ότι η ισοτιμία θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα μόλις σταματήσει αυτή η χειραγώγηση.

Το 2016 η λίρα υποχώρησε 17% έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Άλλωστε η Moody’s σε νέα έκθεσή της προειδοποίησε για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης μιλούσε για νέα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και για πιθανή νέα αύξηση στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πέρυσι ο ίδιος οίκος μείωσε σε «junk» την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η ανησυχία για την οικονομία της Τουρκίας εντάθηκε και επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αρχίσει αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια σε αμερικανικό νόμισμα και τώρα γίνεται πιο δύσκολη η αποπληρωμή τους. Η ανησυχία αυτή αφορά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες με μεγάλα ανοίγματα σε δάνεια που έχουν συναφθεί σε αμερικανικό νόμισμα.

 Άλλη πηγή ανησυχίας για τις διεθνείς αγορές όσον αφορά την Τουρκία αποτελούν οι συνεχιζόμενες βομβιστικές επιθέσεις στη γειτονική χώρα από κούρδους μαχητές αλλά και από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους που έχουν επιδεινώσει το κλίμα. Επίσης πολλοί επενδυτές έχουν εκφράσει έμπρακτα την ανησυχία τους επειδή θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας λαμβάνει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια. Παράλληλα οι αγορές προεξοφλούν πολιτική αβεβαιότητα από τα σχέδια ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Read previous post:
«Βηματοδότης»: Γλέντησε με αγριογούρουνα και σκι ο καρδιοπαθής Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

O Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που αποφυλακίστηκε ως καρδιοπαθής ενώ είχε καταδικαστεί σε ισόβια για υπεξαίρεση από τα...

Close