Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται - Κωνσταντίνος Καραμανλής

Σταύρος Κασιμάτης: Με την απλή αναλογική η αυτοδιοίκηση μπαίνει σε μια νέα πραγματικότητα συνεργασιών

16 Απρίλιος, 2019

Για αυτά που έγιναν και για όσα προγραμματίζονται στον δήμο Κορυδαλλού κάνει λόγο ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Κασιμάτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Διαμάντω Αφράτη. Θεωρεί ως σημαντικότερη εξέλιξη την εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, ενώ στέκεται στο έργο που έγινε με το νέο δημαρχείο, την κατεδάφιση δύο πτερύγων στις γυναικείες φυλακές, το πάρκο αναψυχής, αλλά και το Μετρό που φτάνει στον Κορυδαλλό. Αναφέρεται επίσης στις σημαντικές δράσεις κοινωνικής προστασίας, το πολιτιστικό αποτύπωμα, αλλά και την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης και συνεργασιών με βάση την απλή αναλογική.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

– Κύριε δήμαρχε, ολοκληρώνετε έναν αυτοδιοικητικό κύκλο στον δήμο Κορυδαλλού, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Τι κρατάτε από αυτή την πενταετή πορεία, ποιο είναι το μείζον;
Θα έλεγα ότι δύο είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της θητείας μας: Για πρώτη φορά ο δήμος Κορυδαλλού εξυγιάνθηκε πλήρως οικονομικά. Δεν έχει χρέη προς τρίτους και, για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε πλεόνασμα, το οποίο διοχετεύουμε σε κοινωνικές δράσεις και σε έργα για την βελτίωση της καθημερινότητας. Σε  συνδυασμό με το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί του Δήμου την τελευταία διετία υπερψηφίστηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, αποδεικνύεται η οικονομική σταθερότητα στην οποία βρίσκεται πλέον ο δήμος Κορυδαλλού. Κι εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι, όσο είμαι δήμαρχος, δεν θα επιτρέψω να ξαναγυρίσει ο δήμος Κορυδαλλού στην εποχή της υπερχρέωσης.  Παράλληλα, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, διεκδικήσαμε και κερδίσαμε σημαντικά έργα, τόσα όσα δεν είχαν γίνει για δεκαετίες στην πόλη. 

– Σε επίπεδο έργου και υποδομών τι προγραμματίσατε στην αρχή της θητείας σας και τι προχώρησε;
Έχει πραγματοποιηθεί το 95% των έργων που είχαμε δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσουμε. Το Δημαρχείο, που απέκτησε η πόλη μετά από 67 χρόνια, έναν ιδιόκτητο Βρεφονηπιακό Σταθμό με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, ένα νέο σύγχρονο Κλειστό Κολυμβητήριο, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, έξι νέα σχολεία, αναπλάσεις πλατειών, δρόμων κ.α.  Ακόμα, το μεγάλο ιστορικό βήμα στο θέμα που απασχολεί την πόλη για δεκαετίες: Κατεδαφίστηκαν δύο πτέρυγες στις πρώην Γυναικείες Φυλακές και η έκταση των 10 στρεμμάτων που απελευθερώθηκε, γίνεται πάρκο πρασίνου και αναψυχής. Ένας χώρος πανέμορφος, καταπράσινος και λειτουργικός που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών. 
Και φυσικά το Μετρό, που έρχεται στον Κορυδαλλό 2 έως 3 χρόνια νωρίτερα από τον Πειραιά, χάρη στις παρεμβάσεις μας, των δημάρχων της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο που βγάζει τον Κορυδαλλό από την συγκοινωνιακή απομόνωση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση για την ανάπτυξη της πόλης. Ο δικός μας στόχος είναι το Μετρό να προσελκύσει επισκεψιμότητα και να αυξήσει την εμπορική κίνηση. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν όλα τα έργα αναβάθμισης που προανέφερα, καθώς και σειρά έργων αναβάθμισης στο κέντρο, όπως η ανάπλαση της οδού Δημητρακοπούλου αλλά και της οδού Αθηνάς, που θα ακολουθήσει.
 
– Τα τελευταία χρόνια η κοινωνική προστασία των αδυνάτων έγινε εκ των πραγμάτων προτεραιότητα. Πως το αντιμετώπισε ο δήμος Κορυδαλλού;
Οι δράσεις κοινωνικής προστασίας είναι ο τρίτος μεγάλος άξονας, στον οποίο δώσαμε προτεραιότητα από την αρχή της κρίσης. Με λίγα λόγια, κάναμε πράξη αυτό που έχει υπογραμμισθεί πολλές φορές, δηλαδή ότι η αυτοδιοίκηση υποκατέστησε όλα αυτά τα χρόνια το κεντρικό κράτος και διατήρησε την κοινωνική συνοχή. 
Στον Κορυδαλλό, το πλεόνασμα που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια, το διαθέσαμε σε κοινωνικές δράσεις ανακούφισης τόσο των ευπαθών ομάδων, όσο και του γενικού πληθυσμού. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω: Το κοινωνικό μαγειρείο, το πρόγραμμα σίτισης κατ’ οίκον, την ιματιοθήκη, το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό φροντιστήριο, ομάδες μελέτης μαθητών δημοτικού, κολατσιό και δωρεάν γεύματα σε παιδιά που έχουν ανάγκη, δωρεάν λογοθεραπεία, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και προγράμματα εμβολιασμού και πολλά άλλα. Επίσης, μειώσαμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους, στους δικαιούχους του ΚΕΑ, ανάπηρους κ.λπ. Τέλος, καταργήσαμε τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς για το σύνολο των βρεφών και των παιδιών, με στόχο να ανακουφίσουμε οικονομικά τις οικογένειες αλλά κυρίως για να συμβάλλουμε στην στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού,  σε μια εποχή που τα νέα ζευγάρια διστάζουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά. Πιστεύω ότι οι Δήμοι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο θέμα, γιατί εξελίσσεται σε εθνικό πρόβλημα.
   
– Οι δράσεις στον τομέα του πολιτισμού τι πρόσημο είχαν στον Κορυδαλλό;
Ο πολιτισμός είναι παρών και «ζωντανός» στον Κορυδαλλό. Αρκεί να σας πω, ότι περίπου 3000 άτομα όλων των ηλικιών, από την προσχολική ηλικία έως τα ΚΑΠΗ μας, συμμετέχουν στις Πολιτιστικές Σχολές και στα τμήματα μας, στα Εικαστικά, στο Δημοτικό Ωδείο, στις Σχολές Χορού, στις 3 θεατρικές ομάδες μας και στην χορωδία μας. Μια μεγάλη «κυψέλη» δημιουργίας και συμμετοχής, που διαχέεται στην κοινωνική ζωή της πόλης. Κι αυτό μας δίνει αφενός μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, αφετέρου αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψω τον γνωστό σε όλη την Αττική, Δημοτικό μας Κινηματογράφο, το «Σινέ-Παράδεισος», με τις τρεις αίθουσες, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Europa Cinemas. Είμαι περήφανος, γιατί  σε τόσο δύσκολες οικονομικά συνθήκες ο Σινέ Παράδεισος  στηρίχθηκε από τον Δήμο, έμεινε συνεχώς ανοιχτός και δραστήριος, σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή του Κορυδαλλού και των γύρω περιοχών, προσελκύοντας κοινό όλων των ηλικιών. 

– Με τις εκλογές του Μαΐου η αυτοδιοίκηση εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο και λόγω των αλλαγών του «Κλεισθένη» με την εφαρμογή της απλής αναλογικής που αλλάζει τα δεδομένα. Θα λειτουργήσουν οι δήμοι και εσείς πως αντιμετωπίζετε το θέμα ώστε να διοικηθεί ο δήμος και να παραχθεί έργο;
Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η αυτοδιοίκηση μπαίνει σε μια νέα πραγματικότητα, την οποία πρέπει όλοι να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για χάρη των πόλεων και των δημοτών μας. Η απλή αναλογική επιβάλλει συνεργασίες. Αυτό που επιδιώξαμε στον Κορυδαλλό και θεωρώ ότι το πετύχαμε, είναι να προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε τοπικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι για την επόμενη μέρα είναι απαραίτητες οι συμμαχίες σε προγραμματική βάση. Και αυτό το επιδιώξαμε γιατί θέλαμε οι συμφωνίες να γίνουν στη βάση αρχών και θέσεων ενώπιον των δημοτών και όχι μετά τις εκλογές, αφήνοντας υπόνοιες ότι είναι αποτέλεσμα πιέσεων ή άλλων εκβιαστικών τακτικών. Υπήρξε ανταπόκριση και διεκδικούμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των δημοτών με ένα  ευρύ, ανανεωμένο ψηφοδέλτιο με την συμμετοχή και νέων προσώπων.  Ψηφοδέλτιο που παραμένει ανεξάρτητο και διεκδικητικό με κοινό στόχο και προτεραιότητα το μέλλον του δήμου και της πόλης μας. 
Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι οι δημότες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε εμένα ως επικεφαλής και στον συνδυασμό μας, γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη την σύνθεση, χωρίς να κάνουμε πίσω σε βασικές αρχές και θέσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Δήμος Κορυδαλλού  θα συνεχίσει την δημιουργική του πορεία.

– Ποιες βασικές προτεραιότητες παρουσιάζετε στους δημότες, διεκδικώντας μια νέα θητεία;
Οι προτεραιότητες μου κινούνται στους εξής βασικούς άξονες: Πρώτος άξονας η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, το Πάρκο των Φυλακών, το Κλειστό Κολυμβητήριο, το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην Λ. Γρ. Λαμπράκη, η έναρξη του έργου κατασκευής για το Σπίτι του Στίβου στα πρώην Λατομεία. Έργα που θα αλλάξουν την πόλη και σε συνδυασμό με την λειτουργία του Μετρό, θα την αναβαθμίσουν και θα την κάνουν ακόμα πιο ελκυστική, αυξάνοντας την εμπορική της κίνηση και κάνοντας την πιο ανταγωνιστική. Δεύτερος άξονας, η προτεραιότητα σε θέματα υποδομής με την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας. Η απόκτηση ψηφιακών υποδομών για την βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας και της εξυπηρέτησης του δημότη. Τρίτος άξονας, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Δήμου. Τέταρτος άξονας, η συνέχιση της στήριξης της αθλητικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, με την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών αλλά κυρίως με την ενθάρρυνση των πιο δημιουργικών δυνάμεων της πόλης και κυρίως της νέας γενιάς. 

– Ποιο είναι το δικό σας αυτοδιοικητικό μήνυμα σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν;
Το μήνυμα μου είναι να καταφέρουμε επιτέλους το τρίπτυχο: Αυτοτέλεια, αρμοδιότητες, πόροι. Η κρίση, όπως ανέφερα και προηγούμενα, αντιμετωπίστηκε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χάρη στην αυτοδιοίκηση. Οι πόλεις μας κρατήθηκαν όρθιες και χιλιάδες άνθρωποι, που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται βρήκαν υποστήριξη μέσα από τις δεκάδες κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις των Δήμων. Χρειάζεται όμως επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στις σχέσεις της αυτοδιοίκησης  με το κεντρικό κράτος, ώστε οι Δήμοι να λειτουργούν με έλεγχο μεν, αλλά χωρίς τα δεκάδες γραφειοκρατικά εμπόδια που περιορίζουν την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες. 
 

Read previous post:
Δήλωσε διαθεσιμότητα στο φετινό draft ο Ζάιον Ουίλιαμσον

Ο πρωτοετής του Ντιούκ, Ζάιον Ουίλιαμσον, ο οποίος αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στο NCAA, δήλωσε διαθεσιμότητα στο φετινό draft, όπως...

Close