Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος. James Madison, 1751-1863, Αμερικανός πρόεδρος [1809-1817]

Σε φορολογική συνεργασία με το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προσβλέπει το ΥπΟικ

9 Ιανουάριος, 2017

Μετά την εποικοδομητική φορολογική συνεργασία με το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας η κυβέρνηση επενδύει και σε φορολογική συνεργασία με το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Αυτή εξετάσθηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με τον αναπληρωτή πρόεδρο του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke Άξελ Τρουστ, καθώς και με την υφυπουργό Οικονομικών του Βρανδεμβούργου Ντανιέλα Τροχόφσκι.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την φοροεισπρακτική πολιτική της χώρας μας, αλλά και του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, καθώς και η αναζήτηση μιας αμοιβαίας συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το νέο πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομικών με την ανεξάρτητη αρχή. Ακόμα, συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που πρόσφατα ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στην εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων η κ. Τροχόφσκι ανέφερε ότι στην Γερμανία ο χαρακτήρας του εργαλείου αυτού έχει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ το κύριο όφελος που προσφέρεται στον φορολογούμενο είναι η απουσία ποινικών κυρώσεων.

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Οικονομικών με γνώμονα την βελτίωση της φοροεισπρακτικής πολιτικής αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων η θέσπιση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και θέματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι οι κατευθυντήριοι άξονες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Οι παρευρισκόμενοι επιφυλάχθηκαν για μελλοντική συνάντηση που θα αποσκοπεί στην αναλυτικότερη εξέταση των παραπάνω θεμάτων. Προτάθηκε από την γερμανική πλευρά η επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου στην Ακαδημία Φορολογικής Εκπαίδευσης του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε σχέση με την επικείμενη ίδρυση αντίστοιχης Ακαδημίας στη χώρα μας.

Περισσότερα στη κατηγορία Οικονομία
Μπλοκάκια: Στους εργαζόμενους μεταφέρουν οι εργοδότες τις εισφορές

Ορατός είναι ο κίνδυνος καταστρατήγησης του νόμου Κατρούγκαλου και μετακύλισης του κόστους των εργοδοτικών εισφορών σε όσους αμείβονται με δελτίο...

Close